in

Moćno oružje brzinom svtlosti pogađa bilo koju vidljivu metu!

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je terstiran prvi britanski vojni lanser za obaranje raketa i visokoletećih ciljeva DragonFire ( Zmajeva vatra).

Testiranje je izvela Laboratorija za nauku i tehnologiju odbrane i Ministarstvo odbrane. Tokom ispitivanja na poligonu ministarstva odbrane Hebrides, sistem DragonFire laserski usmereno energetsko oružje postigao je prvo lansiranje laserskog oružja velike snage u Velikoj Britaniji na vazdušne ciljeve.

Domet DragonFire-a je poverljiv, ali je navedeno da takvo oružje može da pogodi bilo koju vidljivu metu.

Kako je navedeno laser se može pohvaliti izuzetnom preciznošću i niskim dugoročnim troškovima. Takođe u saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije naglašeno je da laser koristi tehnologiju Velike Britanije da bi mogao da isporuči laser velike snage na velikim dometima.

Lasersko usmereno energetsko oružje može da zahvati mete brzinom svetlosti i koristi intenzivan snop svetlosti da preseče metu, što dovodi do loma strukture.

Prženje u trajanju od 10 sekundi košta ekvivalentno korišćenju običnog grejača za samo sat vremena. Stoga, ima potencijal da bude dugoročna jeftina alternativa određenim zadacima koje trenutno obavljaju rakete . Cena rada lasera je obično manja od 10 funti po snimku.

Ova prekretnica je pokazala sposobnost gađanja vazdušnih ciljeva na relevantnim dometima i predstavlja veliki korak u dovođenju ove tehnologije u službu. I vojska i Kraljevska mornarica razmatraju korišćenje ove tehnologije kao deo svojih budućih sposobnosti protivvazdušne odbrane.
Ministar odbrane Grant Šap je rekao:

“Ova vrsta najsavremenijeg oružja ima potencijal da unese revoluciju borbeni prostor smanjenjem oslanjanja na skupu municiju, a istovremeno smanjuje rizik od kolateralne štete. Investicije sa industrijskim partnerima u napredne tehnologije kao što je DragonFire su ključne u veoma spornom svetu, pomažući nam da održimo prednost u borbi i zaštitimo naciju”.

Ministarstvo odbrane je nedavno objavilo svoju nameru da finansira program od više miliona funti za prelazak tehnologije iz istraživačkog okruženja na bojno polje.

Sistem DragonFire rezultat je zajedničkog ulaganja Ministarstva odbrane i industrije vrednog 100 miliona funti.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /