in

Moskva počinje da igra Vašingtonovu igru!

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti, Nikolaj Patrušev, obećao je da će pomoći zemljama Latinske Amerike da se suprotstave, kako kaže, američkim pokušajima da se mešaju u njihove unutrašnje stvari.

Patrušev je svoje tvrdnje izneo u Nikaragvi, na čijem čelu je bivši gerilac Danijel Ortega, i posle sastanka sa bivšim kubanskim liderom Raulom Kastrom u Havani.

Kako prenosi TASS, Patrušev je rekao da su latinoameričke zemlje dobro svesne pokušaja Sjedinjenih Država da izvrše ekonomski i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Vašingtonu.

„Moskva može da spreči mešanje u unutrašnje stvari vaših zemalja“

– Latinska Amerika ostaje važna zona mira, svojevrsno ostrvo stabilnosti. Za nas je važno da više zemalja u tom regionu teži nezavisnoj politici – rekao je Patrušev u Managvi, a prenosi TASS.

Moskva će, dodao je on, nastaviti da „deluje u okviru postojećih sredstava kako bi sprečila mešanje u unutrašnje stvari vaših zemalja, kao i kampanje za diskreditaciju njihovih legitimnih vlasti, zastrašivanje njihovog stanovništva i destabilizaciju njihovih ekonomija“.

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od 1962. godine i Kubanske raketne krize, smatraju ruske i američke diplomate.

Nakon što je Zapad uveo sankcije koje američki i evropski lideri nazivaju najstrožim sankcijama protiv velike ekonomije, Rusija se okrenula od Evrope i SAD i ojačala svoje veze sa zemljama Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

„Razvijanje dobrih odnosa sa Latinskom Amerikom jedan je od prioriteta Moskve“

Na svojoj latinoameričkoj turneji, Patrušev bi trebalo da poseti i Boliviju i Venecuelu, gde je, kao i na Kubi i u Nikaragvi, na vlasti levičarska vlada sa hladnim odnosima sa Vašingtonom.

Patrušev je rekao da razvoj dobrih veza sa Latinskom Amerikom i Karibima ostaje „jedan od ključnih prioriteta Moskve“.

Patrušev i Kastro su na Kubi razgovarali o saradnji u oblasti bezbednosti, saopštio je ruski Savet bezbednosti, prenosi agencija Interfaks.

– Nikolaj Patrušev je potvrdio Raulu Kastru da Moskva ostaje privržena duhu strateškog partnerstva dve zemlje – navodi se u saopštenju za javnost.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /