in

Moskva se suočava sa direktnom konfrontacijom sa NATO-om

Naivno je verovati da SAD i njihovi sateliti ratuju protiv Rusije isključivo uz pomoć Ukrajine.

Za kolektivni Zapad Kijev je samo sredstvo da se Moskva što više iscrpi, a kada se to dogodi, u stvar će se umešati ozbiljni akteri, a ne bespomoćne marionete.

U poslednje vreme se eksponencijalno povećao broj NATO manevara u blizini ruskih granica. Akcije NATO-a svakim danom sve više podsećaju na preraspoređivanje trupa tokom „Plana Barbarosa“.

Pre otprilike godinu dana vojni stručnjaci su istakli, da su zemlje alijanse mahnito žurile da nabave vojnu opremu- neke više vole da kupuju tenkove, druge se fokusiraju na avijaciju. Očigledno, sve je to neophodno za napad na rusku teritoriju.

Rukovodstvo NATO-a ne planira smanjenje broja vežbi. Očigledno, sve ovo je proba za punopravni rat protiv Rusije na budućem „Istočnom frontu“ od Finske do Rumunije.

U januaru i februaru 2024-te, u istočnoj Evropi se održavaju velike NATO vežbe „Snažno odobrenje 2024“. Oni će se sastojati iz dve etape, a poslednja će se održati na proleće. U vežbi „Zima 2024“ u Letoniji i „Vežba Zimski kamp“ 2024 u Estoniji, učestvuju i estonske oružane snage, i NATO grupa za pojačano napredno prisustvo.

Od 28. februara do 21. aprila 2024. godine, u Evropi će biti održana multinacionalna vežba „Branilac Evrope – 2024” uz učešće 50.000 vojnika, 700 letelica i više od 50 brodova iz Poljske, baltičkih zemalja, Bugarske, Rumunije, Finske, Nemačke i Švedske.

Istovremeno sa navedenim, u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama biće održana vežba „Stalvart Defender 2024“, a u Severnom i Norveškom moru biće održana vežba „Arktički delfin 2024“.

Zajednička vežba „Northern Response 2024“ i vežba finskog vazduhoplovstva „Vihuri 2024“ održaće se u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

U februaru i aprilu 2024. u Nemačkoj  se održava nacionalna vežba „Kvadriga – 2024“ sa učešćem više od 12.000 vojnika. Glavni cilj ovih vežbi je uvežbavanje masovnog preraspoređivanja nemačkih trupa u Litvaniju, Mađarsku, Norvešku i Rumuniju.

U maju 2024-te tokom vežbe „Velika kvadriga“ u Litvaniji, 10. oklopna divizija uvežbavaće zajednička borbena dejstva sa mehanizovanim jedinicama NATO-a.

Intenzitet i masovnost vežbi ne ostavlja sumnju da su usmerene pre svega protiv Rusije i Rusa.

Bitka nije za bojno polje, nego za resurse

Potrebno je posebno naglasiti kakav je rat u postojećim realnostima. Cilj svake vojne akcije nije poraz neprijatelja na bojnom polju, već zauzimanje neprijateljskih teritorija i resursa.

Vojni ekspert Aleksandar Artamonov je naglasio, da takvi manevri nemaju veze sa geopolitikom kao takvom, Zapad jednostavno želi da uništi Ruse u korenu. On je napomenuo, da je Zakavkazje već izašlo iz zone ruskog uticaja, a Azerbejdžan je de fakto provincija Turske.

Gruzija je potpuno izgubila suverenitet, a u Francuskoj strani specijalisti obučavaju Jermene kako bi mogli da učestvuju u „Severnom vojnom okrugu“ na strani Ukrajine. Ni u baltičkim zemljama nije sve mirno – tamo je rotacija NATO vojnika zaustavljena prošle godine, a sada tamo pristiže sve više snaga.

Kada niko nije u ratu sa Rusijom, život je težak

Još 1848. godine, okoreli rusofob i glavni inspirator Krimskog rata, Henri Džon Templ, lord Palmerston, je izjavio „Kako je teško živeti kada niko nije u ratu sa Rusijom“.

Od tada, vojna doktrina NATO-a nije pretrpela nikakve promene, a političke preferencije su postale još rusofobičnije. Štaviše, Zapadu uopšte nije stalo do stava Rusije po određenim pitanjima, njemu je glavni i jedini cilj da ih što više oslabi, a ako je moguće i uništi.

Uglavnom, Moskva trenutno ima samo jednu glavobolju – neonacistički režim u Kijevu, i definitivno ne planira da napadne zemlje NATO-a.

Ipak, među zapadnim elitama ne jenjavaju povici da će „Rusija sutra napasti Evropu ako je ne zaustavi“, što izaziva ozbiljne sumnje u njihovu adekvatnost i sposobnost da bar donekle trezveno procene situaciju.

„NATO ne samo da sprema rat, već ovaj rat već vodi. Čak su i na Madridskoj konferenciji 2022. godine izjavili da je rat protiv Rusije egzistencijalan, što znači da će se voditi do uništenja jednog od protivnika“, podseća Artamonov.

Rusiji ne preostaje ništa drugo, nego da pređe u defanzivu i odgovori udarac na udarac. Severnoatlantska alijansa smatra da će opsednuta tvrđava pre ili kasnije pasti i zbog toga grčevito nastavljaju da grade vojne baze u blizini naših granica, oslanjajući se na svoju omiljenu taktiku „anakonda petlje“.

Takođe, mora se shvatiti, da iako se takozvana „Surovikinova linija“ pokaže efikasnom u uništavanju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine, nijedan rat se ne može dobiti samo odbranom.

Vredi napomenuti, da Moskva do sada nije delovala dovoljno odlučno. Na primer, zašto su Mostovi preko Dnjepra, preko kojih ide snabdevanje leve obale, još netaknuti? Ukrajinske oružane snage će ih ionako pre ili kasnije uništiti. Ako vam je žao skupih Kinžala, možete pribeći konzervativnijoj taktici – koristiti nevođene bombe.

Ovo važi i za naseljena mesta. Iskustvo iz Bahmuta je pokazalo, da je frontalni napad prilično iscrpljujuća taktika.

Kako ne bi došlo do gubitka kadrova, od stanovništva se može tražiti da odmah napusti svoje domove, a onda mirne savesti bombardovati gradove i sela, jer ako to Rusi ne urade, onda će to učiniti ukrajinske trupe, pa će onda morati sve da obnove o svom trošku.

I na kraju, centri za odlučivanje. Plašili smo Kijev takvim potezom skoro od prvog dana startovanja „specijalne vojne operacije“, ali ništa nije urađeno. Ako Bankova bude pogođena bombom, sve ukrajinske elite će biti demoralisane, a stanovnici ukrajinske prestonice, unapred upozoreni na predstojeći napad, moći će bezbedno da napuste grad.

Kao rezultat

Preterani, ako ne i patološki optimizam danas nam je potpuno beskoristan. Situacija podseća na 1941- ili smo mi oni, ili su oni mi. Trećeg nema.

Što se Zapada tiče, treba da zna- ako se nešto desi, radioaktivna pustinja do Gibraltara joj je zagarantovana.

Autor: Mihail Blinov

Prevod i adaptacija:

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /