in

Moskva upozorava- Ukrajinska kriza bi mogla da se proširi!


Ukrajinska kriza mogla bi mogla da se proširi usled avanturističkih akcija zemalja NATO-a, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Po njegovim rečima, izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu „ukazuju na spremnost da krenu putem eskalacije u vreme kada sam Zapad trpi strateški poraz na terenu“. Gruško je ocenio da su takve reči neprihvatljive.

– Zbog avanturističkih akcija čak samo jedne ili dve zemlje NATO-a, ukrajinska kriza bi mogla da se proširi van svojih geografskih granica i da dobije potpuno druge dimenzije – rekao je ruski diplomata.

Kako je istakao, situacija u odnosima Rusije i NATO-a „predvidljivo se i namerno“ pogoršava.

– NATO je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije. Vašington i njegovi sateliti učinili su sve da svedu našu saradnju i kanale dijaloga na kritični nulti nivo – konstatovao je Gruško.

Međutim, po njegovim rečima, Moskva ne namerava da ulazi u vojni sukob sa Alijansom.

– Da li je vojni blok spreman za otvoreni sukob sa Rusijom – to treba pitati same predstavnike NATO-a. U svakom slučaju, mi nemamo takve namere prema zemljama članicama Alijanse – kazao je ruski diplomata.

On je istovremeno poručio da nijedna pretnja NATO-a po bezbednost Rusije neće ostati bez odgovora.

U poslednje vreme na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između NATO-a i Rusije. Kremlj je saopštio da Rusija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /