in

MSP Rusije saopštilo da Zapad sankcijama davi ekonomiju Sirije, nastavljajući da pljačka njene resurse

MSP Rusije saopštilo da Zapad sankcijama davi ekonomiju Sirije, nastavljajući da pljačka njene resurse

Nezakonite sankcije SAD i EU „guše ekonomiju“ Sirije, dok Vašington i njegovi saveznici nastavljaju da učestvuju u krađi energetskih resursa i hrane zemlje. Ovo se navodi u poruci Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„SAD i EU nastavljaju da guše ekonomiju SAR nezakonitim jednostranim sankcijama koje zabranjuju uvoz u zemlju građevinskog materijala i generatora, lekova i medicinske opreme, kao i formula za bebe i paste za zube kao robe dvostruke namene.

Istovremeno, Vašington i njegovi saveznici koji nezakonito okupiraju teritorije na severoistoku i jugu Sirije umešani su u krađu i šverc nafte i žitarica, lišavajući sirijsko stanovništvo hleba i energetskih resursa“, navodi se u saopštenju.

Napomenuli su da se odgovarajuća humanitarna pomoć Sirijskoj Arapskoj Republici ne pruža upravo zbog hroničnog nedostatka finansiranja, izazvanog činjenicom da zapadni donatori, uprkos glasnim izjavama, ne ispunjavaju svoje obaveze o izdvajanju sredstava za hitnu pomoć.

„Da ne pominjemo projekte u oblasti ranog oporavka i omogućavanja povratka izbeglica“, dodalo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. „Trenutni plan humanitarnog odgovora UN, koji je pripremljen pre zemljotresa 6. februara, predviđen je za manje od 30%“.

Diplomatsko odeljenje je navelo da su 10. novembra predstavnici vlade SAR zvanično obavestili rukovodstvo Kancelarije za koordinaciju humanitarnih poslova (UN OCHA) o svojoj odluci da produže dozvolu za još tri meseca, do 13. februara 2024. koriste dva kontrolna punkta na granici sa Turskom – „Bab“ al-Salam“ i „ar-Rai“ – za isporuku pomoći oblastima koje ne kontroliše Damask.

„Sirijske vlasti proaktivno i dobrovoljno odobravaju ovu hitnu meru pre svega da bi obezbedile brz i širok pristup svima kojima je potrebna pomoć i onima koji su pogođeni zemljotresom velikih razmera 6. februara, kao i da efikasno prevaziđu razorne posledice prirodne katastrofe.

„Međutim, uprkos svim naporima Damaska, Sirijci i dalje ne dobijaju neophodnu pomoć od UN, koja mora biti dogovorena sa vlastima zemlje i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

U tom kontekstu, Ministarstvo spoljnih poslova je konstatovalo potpuni nedostatak kako unutrašnjeg pristupa iz Damaska svim delovima Sirijske Arapske Republike preko kontaktnih linija, tako i izglede za njeno uspostavljanje.

„Razlog je protivakcija u Idlibu militantima grupe Hei’at Tahrir al-Sham koju je Savet bezbednosti UN priznao kao terorističku  i drugim ilegalnim oružanim grupama koje deluju u severnim regionima Sirije. “, naveli su.

Tako je Ministarstvo spoljnih poslova zaključilo da se i preko graničnih prelaza koje je otvorila Vlada SAR-a dostava pomoći vrši na ograničen način.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /