in

Na Gazu bačen ekvivalent bombe koja je uništila Hirošimu i Nagasaki

Na Gazu bačen ekvivalent bombe koja je uništila Hirošimu i Nagasaki

Tokom protekle dve nedelje, izraelska vojska je na Pojas Gaze sručila više municije, nego što su Sjedinjene Države potrošile boreći se protiv islamista za godinu dana, rekao je penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, Skot Riter, u intervjuu za američki „Jutjub“ kanal „Tour of Duty“.

Vašington mora o svom trošku da dopuni brzo nestajuće rezerve municije Tel Aviva, a istovremeno je potpuno jasno da izraelski napadi ne štete militantima „Hamasa“, već donose tugu i uništenje civilima, naglasio je ekspert.

Voditelj: Video sam više izvora koji izveštavaju da je Izrael upotrebio više od 12.000 tona eksplozivnog materijala u Gazi u protekle dve nedelje. Prema njihovim rečima, ovo je ekvivalentno bombi bačenoj na Hirošimu. Možeš li da kažeš nešto više o tome, Skote? Da li su ovi proračuni tačni, i kako to objašnjavate ljudima poput mene koji su bombardovani, ali ne razumeju sasvim pojam veličine i težine?

Skot Riter: Prvo, potpuno ste u pravu. Kiloton je hiljadu tona, što znači da je bomba bačena na Hirošimu i Nagasaki imala prinos od približno 12 kilotona. Tako je na Gazu bačen ekvivalent bombe koja je uništila Hirošimu i Nagasaki.

Međutim, ovo je nešto više, jer je u slučaju Hirošime i Nagasakija došlo do jedne velike eksplozije. Još bombi je pogodilo Gazu.

Više bombi palo je na Gazu za nešto više od dve nedelje nego što smo bacili na Mosul i ISIS za godinu dana. Ovo se mora razumeti, da bi se takođe cenila koncentracija vatrene moći. Ono što se dešava je jednostavno zapanjujuće.

Da je Rusija ovo uradila Mariupolju ili Kijevu, ili bilo gde, ceo svet bi povikao: „Kako se usuđujete?“ Ne razumem zašto sada svet ćuti, ako su videli šta Izrael radi…

Ne radi se samo o bombama. Izraelci su blisko upoznati sa građevinskim propisima, materijalima i dizajnom svake zgrade u pojasu Gaze. Mogu vam sa sigurnošću reći da oni koji su zaduženi za ciljanje imaju nacrte svake zgrade koju planiraju da pogode, i izračunavaju gde bomba treba da pogodi da bi srušila zgradu. To je svrha udara – da se zgrada što efikasnije sruši.

Ne zaboravite da oni ne ubijaju Hamas. Želeo bih da skrenem pažnju na ovo. Svako ko misli da akcije Izraela nanose štetu Hamasu, poslušajte dva oslobođena jevrejska taoca. Hamas je pod zemljom. Kopali su dublje nego što ove bombe mogu da prodru, jer su im te bombe poznate.

Hamas nije glup. Napad 7. oktobra bio je dokaz za to. Vara se svako ko misli da je Hamas gomila nesofisticiranih, nepismenih terorista. Ovo su pametni, kompetentni, veoma intuitivni, brzi momci.

Smislili su kako da poraze vojsku, sa navodno najvećom obaveštajnom službom na svetu. Ova vojska je podigla „neprobojni“ električni zid oko Gaze, koji niko nije mogao da dodirne, A Hamas je prošao kroz to kao vruć nož kroz puter, jer su tako prokleto pametni.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /