in

Najnovija vest: Bajden mora da odluči

Američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa pojačanim pritiskom da se direktno suprotstavi Iranu.

Do pritiska dolazi nakon što je militantna grupa koju Teheran podržava napala američku bazu duž granice Jordana i Sirije, u kome su poginula tri i ranjena 34 američka vojnika, piše danas Blumberg.

Američki predsednik Džozef Bajden već je saopštio je da će „odgovarati“ oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom.

Prema izvoru Blumberga koji je upoznat sa stavom Sjedinjenih Američkih Država, jasno je da će odgovor SAD na napad na američku bazu duž granice Jordana i Sirije biti jači od onoga što je Vašington do sada preduzimao otkako je izbio sukob u Gazi.

Podsetimo, prvi put su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Jedan od mogućih odgovora koje bi SAD mogla da preuzme jeste tajna akcija u kojoj bi Vašington izveo napad na Iran, kojim bi se jasno poslala poruka, ali bez prisvajanja zasluga za njega.

Dok se kao druga opcija pominje mogućnost da bi Bajdenova administracija mogla da gađa iranske zvaničnike, kao što je to učinio bivši američki predsednik Donald Tramp kada je naredio ubistvo generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine.

Blumberg piše da bi odluka o načinu na koji će SAD odgovoriti na napad njene baze „Toranj 22“, mogla da bude jedna od najvažnijih koje će odlazeći američki predsednik Bajden doneti za vreme svog mandata.

Bajden će, kako piše američki medij, morati da donese delikatnu odluku kojom će se počinioci kazniti, a sa druge strane, Vašington neće dovesti u direktnu konfrontaciju sa Teheranom.

Dodatno, u svoj proračun, Bajden će morati da uzme u obzir napade SAD na položaje jemenskih Huta.

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će „odgovarati“ oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, optuživši za taj napad dronom „radikalne militantne grupe koje podržava Iran“.

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na sirijsko-jordanskoj granici.
Kasnije je misija Irana u UN saopštila da Teheran „nema veze“ sa napadom.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /