in

Najnovije rusko oružje biće noćna mora za ukrajinske snage

Najnovije rusko oružje biće noćna mora za ukrajinske snage

Upotreba teškog bacača plamena TOS-2 Tosočka u Ukrajini, bila je loša vest za ukrajinske oružane snage, piše poljsko onlajn izdanje „Interia“.

„Salva iz ovog oružja je sposobna da izazove strašnu štetu za nekoliko sekundi, i uništi svakoga u svom dometu. Imamo posla sa teškim sistemom bacača plamena, koji može ispaliti strašne termobarične projektile“, navodi se u članku.

Termobarična bomba, objašnjava autor, izaziva uništenje zbog izuzetno visoke temperature i viška pritiska. U ovom slučaju, udarni talas je sposoban da prodre unutar zgrada, što je smrtonosno za svakoga ko pokušava da se skloni u zatvorenom prostoru.

U poređenju sa prethodnikom TOS-1, koga love ukrajinske oružane snage, TOS-2 je još opasniji – kabina je postala oklopna, a snažniji motor omogućava vozilu da postigne brzinu do 100 km/h. Pozadi je postavljen lanser, a domet raketa je povećan sa 3 na 15 kilometara.

„Tosočka“ se razlikuje od TOS-1 „Buratino“ i TOS-1A „Solncepek“ koji su trenutno u upotrebi, po poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Kompleks je instaliran na šasiji vozila Ural, sa povećanom sposobnošću za vožnju po zemlji, ima povećan domet paljbe i automatizovane sisteme za upravljanje vatrom. Pored toga, teški bacač plamena je opremljen dizalicom i ne zahteva transportno-utovarno vozilo.

„Tosočka“ je prvi put predstavljena u junu 2020-te, na Paradi pobede u Moskvi, kada su četiri borbena vozila prošla Crvenim trgom,  u sastavu mehanizovane brigade.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /