in

Najvažnija baza u Albaniji stavljena u operativnu funkciju NATO!

Albanska državna televizija je objavila, da je Vazduhoplovna baza Kučova, nekada jedan od najstrože čuvanih i ključnih strateških objekata albanskog vazduhoplovstva za vreme vladavine Envera Hodže, sada postala operativna baza NATO-a.

Ova baza, koja je nekoliko godina bila pod rekonstrukcijom, sada je opremljena novom pistom, kontrolnim toranjem i hangarima kako bi mogla da primi avione Severnoatlantske alijanse.

Time je baza Kučova postala važan strateški objekat NATO-a na jugoistoku Evrope i na Balkanu. Ona je sada jedina taktička baza za nacionalne operacije albanske avijacije i NATO operacije.

Ono što ovu bazu izdvaja od drugih u regionu je postojanje podzemnog skloništa za borbene avione, sličnog onom na aerodromu Slatina, koji se takođe nalazi u planinama Goloeš pod kontrolom NATO-a.

Vazdušna baza u Kučovi izgrađena je 1950-ih kada je Albanija bila blizak saradnik Sovjetskog Saveza. Iako je albanski komunistički režim pao tokom devedesetih godina prošlog veka, Kučova je i dalje ostala vojna baza, iako su avioni ruske i kineske proizvodnje prestali da lete krajem devedesetih.

Albanija je članica NATO od 2009. godine.

Baza u Kučovi, nalazi se 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane služiće Albaniji i kao podrška NATO vazdušnim operacijama snabdevanja, pružati logističku podršku, policijski nadzor, obuku i vežbe.. Kučovu su navodno nekad zvali i Staljinovim gradom.

Unapređenje baze vredno 45,8 miliona evra uključuje obnovu piste, staza za rulanje i skladišta, kao i povećanje interoperabilnosti NATO i jačanja misija za rano upozoravanje iznad zemlje.

Radovi su počeli u januaru 2022 na unapređenju vazduhoplovne baze u Kučevu kao modernog centra operacija i njene sposobnosti da smesti veliki broj borbenih aviona NATO i Albanija su obećali 50 miliona evra za vazdušnu bazu Kučove za koju se očekuje da će biti operativna do kraja 2023.

Inače ova vazduhoplovna baza izgrađena je 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vođom Envera Hodže koji se, uprkos tome što je bio komunist, opirao pridruživanju SSSR-u.

Nakon pada komunističkog režima 1990. godine, albansko vazduhoplovstvo je imalo više od 200 MiG-ova, iz sovjetske ere, u tri vazdušne baze. Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su da lete 2005.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /