in

Najveći šamar stigao od saveznika!

Američkog državnog sekretara Entonija Blinkena dočekao je hladan tuš na bliskoistočnoj turneji, na kojoj je trebalo da ubedi što više zemalja da uđu u savez sa SAD u Crvenom moru.

Cilj tog saveza je, podsetimo, odvraćanje jemenskih Huta od napada na tankere koji plove tim morem.

Međutim, samo jedna zemlja regiona, Bahrein, otvoreno se pridružila grupi za zaštitu plovidbe.

Najveći šamar stigao je od saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je odlučio da se pozicionira što je dalje moguće od sukoba s jemenskim pobunjenicima.

Prilično ironična izjava usledila je nakon američko-britanskih napada na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, kada je Rijad pozvao SAD na „suzdržanost“.

Saudijska Arabija, koja je skoro devet godina ratovala protiv Huta, sada je odlučila da ostane na klupi i situaciju posmatra sa strane. Navodno je saudijski prestolonaslednik čak rekao Blinkenu da Rijad još od 2015. neprestano upozorava Vašington na opasnost koju predstavljaju Huti.

Saudijci su godinama tražili pomoć od SAD baš u borbi protiv jemenskih militanata, ali su ih SAD konstantno ignorisale.

Saudijci sada vode mirovne pregovore sa Hutima, a prekretnica u saudijskoj strategiji bili su napadi na postrojenja naftne kompanije Aramco 2019. za koje su odgovornost preuzeli Huti. Udari na naftna postrojenja prisilili su Saudijsku Arabiju da smanji proizvodnju sirove nafte za polovinu.

Rijad se tada osetio izdanim od strane SAD pa je odlučio da promeni spoljnu politiku, više se fokusirajući na izgradnju diplomatskih odnosa sa zemljama regiona umesto da čeka pomoć Vašingtona.

Saudijska Arabija je sada svakako u vrlo nezgodnom položaju. Očigledno je da se protive Hutima i njihovim naporima da ometaju pomorski saobraćaj u Crvenom moru, ali se takođe boje njihove odmazde i poništavanja napora koje već mesecima ulaže u pregovore.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih Rijad želi da izbegne eskalaciju sukoba je to što bi ulazak u konflikt mogao ozbiljno da poremeti nacionalni plan reforme namenjen diverzifikaciji privrede.

Program transformacije saudijske ekonomije pod nazivom “Vizija 2030.” u samo središte stavlja upravo obalu Crvenog mora, na kojoj Saudijci žele da grade luksuzna odmarališta koja će transformisati kraljevstvo u turističku destinaciju. Zbog toga je završetak vojnih operacija u Jemenu trenutno središnji spoljnopolitički cilj Rijada.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /