in

Najvećim potrošačima nafte preti kolaps

Svetskim kupcima nafte preti kolaps zbog jačanja dolara. O tome piše analitičar „Blumberga“, Aleks Longli. 

Cena sirove nafte tipa „Brent“ smanjena je za više od 30 odsto, u odnosu na maksimalne vrednosti ove godine. Međutim, ovaj pad je usledio zbog oštrog skoka dolara, koji je porastao za 15%. Kako napominje autor, veliki uvoznici nafte su od toga mnogo stradali, kao što su napr., zemlje Evropske unije, Indija i Kina.

Dolar je počeo da raste, nakon što su američke Federalne rezerve nekoliko puta podigle kamatne stope. Ova finansijska politika je ozbiljno naškodila uvoznicima nafte, čije valute nisu vezane za dolar, jer su neke zemlje odlučile da potpuno odustanu od američkih dolara, prilikom plaćanja isporuka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Snažan pritisak dolara podstakao je Indiju da se okrene trgovinskim partnerima, uključujući Saudijsku Arabiju, Rusiju i UAE, i da konvertuje poslove u lokalne valute“, navodi se u članku.

Stradale su i najveće ekonomije Evropske unije. Rast dolara osetile su Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Holandija, pošto su ove zemlje skoro 90 odsto zavisne od uvoza nafte. Ovaj problem je pogoršan opštom nestašicom goriva u Evropi, čije je snabdevanje iz Rusije ove godine smanjeno.

„U tom kontekstu, dolarska denominacija nafte se pokazala kao posebna glavobolja za zvaničnike Evropske centralne banke, u godini koja je već postala test. Smanjenje isporuka energenata kao rezultat ruskih akcija na smanjenju isporuka gasa, dovelo je do značajnog povećanja potrošačkih cena, koje su u septembru dostigle rekordnih 9,9 odsto“, navodi se u publikaciji.

Snažan dolar pogodio je i Kinu. U avgustu je uvoz nafte u Kinu porastao za 50%. Istovremeno, ukupni obim isporuka bio je manji nego prošle godine.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /