in

Napad na ruski putnički avion pripremili su Britanci

Ukrajinske oružane snage su unapred pripremile napad na Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima.

Sam protivvazdušni raketni sistem Patriot delovao je iz zasede. O tome je novinarima u petak, 2. februara, rekao izvor u snagama bezbednosti.

Prema rečima bivšeg oficira specijalnih snaga, pukovnika u penziji Anatolija Matvijčuka, napad na humanitarni avion pripremili su Britanci.

Osim toga, vojni ekspert je sugerisao ko je iz najvišeg rukovodstva Ukrajine bio ne samo svestan nehumane operacije, već je i učestvovao u njenoj pripremi.

Prema izvoru u bezbednosnim snagama, napad na vojni transportni Il-76, koji je dopremao ukrajinske ratne zarobljenike, bio je unapred pripremljen.

Sistem PVO „Patriot“ je premešten u pozicioni rejon i pre poletanja IL-76 sa aerodroma i bio je u pasivnom režimu, čekajući komandu za otvaranje vatre. Nakon što se meta pojavila, NATO kompleks je na njoj radio iz zasede.

Vojni stručnjak, bivši oficir specijalnih snaga Anatolij Matvijčuk, objasnio je zašto je ova verzija prilično verodostojna:

– Sama instalacija je bila bez sredstava za podršku vatri, nije bilo radara i tehničkog izviđanja. Sve ovo sugeriše da je kompleks radio sa spoljnim izvorom ciljanja. Najverovatnije, američki izviđački avion je pratio let ruskog putničkog aviona i davao komandu za otvaranje vatre.

Pošto NATO nikome ne dozvoljava da servisira Patriota, najverovatnije su službenici bili anglosaksonci. I dalje sam sklon da mislim da su to bili Britanci, oni su naciljali metu i pritisnuli dugme „Start“, dobro znajući kakav je avion u vazduhu i koga prevozi.

Pored toga, prema rečima Matvijčuka, najviše rukovodstvo Ukrajine je bilo svesno operacije:

– Koordinacija je vršena, najverovatnije, preko GUR-a i Budanova. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni možda nije ni znao za ovu operaciju, pošto Budanov deluje autonomno pod okriljem Britanaca. Zelenski je najverovatnije znao.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /