in

Napravili smo ogromnu grešku – “Činjenice su neumoljive … Rusija u potpunosti vojno kontroliše” …

Slovački premijer Robert Fico naveo da su zapadni lideri “u više navrata pogrešili u proceni“ rata Rusije i Ukrajine.

On je, u tekstu koji je objavio slovački list Pravda, naveo da Kijev nije u stanju da pokrene bilo kakvu značajnu kontraofanzivu, uprkos tome što je primio milijarde dolara vojne pomoći.

Fico je kritikovao i zemlje NATO-a, pišući da “neuspela strategija” Zapada protiv ruske agresije “počinje da izaziva bore na njegovom čelu“.

Takođe je odbacio “crno-belu viziju” rata, koja je “poželjna u Vašingtonu ili Briselu”, a za invaziju Moskve okrivio je uticaj SAD na vladu Kijeva, počevši od 2014. godine.

“Rusija je odgovorila na bezbednosnu situaciju i pritisak Ukrajine da uđe u NATO kršenjem međunarodnog prava, upotrebom vojne sile bez međunarodnog mandata“, napisao je Fico. “Velike zemlje to često rade, hajde da vidimo šta su SAD postigle u Iraku”, dodao je.

“A Zapad je, umesto da odmah uloži sve napore da postigne brzi prekid vatre, početkom 2022. godine, a da nije izgubio ni desetinu od Ukrajine, napravio ogromnu grešku. Pogrešno je ocenio upotrebu ruske vojne sile kao priliku da Rusiju baci na kolena”, smatra Fico.

Kako podseća Njuzvik, pre nego što je u oktobru po četvrti put imenovan za premijera Slovačke, Fico je vodio kampanju na osnovu obećanja da će prekinuti vojnu podršku svoje zemlje Ukrajini, i više puta je kritikovao opsežne sankcije Zapada Rusiji.

Uprkos nepokolebljivoj podršci Bratislave Kijevu od početka rata, slovačka vlada je u novembru odbila paket pomoći Ukrajini od 43 miliona dolara, pod Ficovim vođstvom.

U svom tekstu, Fico je napisao da nije “srećan“ što je njegova zemlja postala “smrtni neprijatelj“ Rusije i rekao da su uprkos ogromnim sankcijama ruska vojska i privreda nastavile da opstaju.

“Činjenice su neumoljive“, napisao je Fico. “Rusija u potpunosti vojno kontroliše okupirane teritorije, a pokušaji da se demagogijom ubedi međunarodna zajednica u demoralizaciju ruskih vojnika i ogromne ljudske gubitke sve više se pokazuju kao prazna demagoška želja”, istakao je slovački premijer.

On je, takođe ironično doduše, naveo da ipak nastavak vojne pomoći Zapada Ukrajini neće biti “uzaludan“ jer će EU biti “lakša” za 50 milijardi evra, dok će ukrajinska groblja “biti punija hiljadama mrtvih“.

“Nažalost, zdrav razum neće pobediti. Evidentno je da uzaludno rasipanje ljudskih resursa i novca i protok vremena neće pogoršati pregovaračku poziciju Rusije, naprotiv, ojačaće je, jer će za nekoliko godina i međunarodna zajednica početi da organizuje povlačenje kada sagleda stvarnost“, naveo je Fico.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /