in

Nariškin upozorio Francuze povodom 210 godina od ulaska ruske vojske u Pariz!


Sergej Nariškin, direktor Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije, obratio se Francuzima.

Današnja Francuska zaboravlja da Rusija 1814. godine nije dozvolila svojim saveznicima, Velikoj Britaniji i Pruskoj, da rasparčaju Francusku, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin na okruglom stolu povodom 210. godišnjice ulaska ruske vojske u Pariz.

On je dodao da je time sprečeno da se naruši ravnoteža snaga u Evropi.

– Naša zemlja 1814. godine nije prosto pomogla evropskim narodima da što brže okončaju krvoproliće, nego je i na sve načine doprinela uspostavljanju pravednog posleratnog svetskog poretka – rekao je Nariškin, koji je i na čelu Ruskog istorijskog društva.

Podsetio je da je Bečki kongres, u čijoj je organizaciji vodeću ulogu imala ruska diplomatija, izradio novi sistem međunarodnih odnosa, koji je Evropi omogućio nekoliko decenija mira.

– Pravedno je reći da je taj sistem postojao sve dok ga nisu razorile same evropske države, uključujući bivše saveznike Rusije koji su istupili protiv naše zemlje tokom Krimskog rata – rekao je Nariškin.

Nariškin se dotakao i događaja iz Drugog svetskog rata, rekavši da se svi sećaju poginulih pilota vojne eskadrile „Normandija-Neman“, ali i da se „sećamo brojnih pukova i divizija, koji su pod Hitlerovom zastavom, došli na rusku teritoriju“.

Zauzimanje Pariza 1814. godine, zaključna je etapa rata zemalja Šeste koalicije (Rusije, Pruske, Austrije i drugih zemalja) protiv Francuske, nakon koje se Napoleon odrekao prestola.

Početkom 1814. godine savezničke armije započele su ofanzivu na Francusku iz raznih pravaca, a 30. marta 1814. godine ruska vojska je pod komandom feldmaršala Petra Vitgenštajna ušla u Pariz.

Francuska vojska, oslabljena posle neuspešnog pohoda Napoleona na Rusiju i dugotrajnih borbi, nije uspela da pruži efikasan otpor.

Usled toga Francuska je bila primorana da zaključi Pariski mirovni sporazum sa saveznicima i izgubila je znatan deo teritorije.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /