in

Nastaje veoma složena međunarodna situacija- Izgubili smo “neospornu superiornost”

Sjedinjene Države su izgubile svoju neospornu superiornost u pozadini tehnološke revolucije koja se odvija u svetu. Ovo je izjavio šef Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, u članku „Transformacija CIA u eri konkurencije“, objavljenom na sajtu magazina „Forin Afers“.

„Od mikročipova do veštačke inteligencije i kvantnog računarstva, nove tehnologije menjaju svet, uključujući i obaveštajnu profesiju. Na mnogo načina, ovaj razvoj događaja otežava posao CIA-e nego ikada, dajući protivnicima moćna nova oruđa da nas zbune, izbegnu i špijuniraju“, rekao je on.

Po Bernsovim rečima, nastaje veoma složena međunarodna situacija, koju, između ostalog, izazivaju klimatske promene, veštačka inteligencija i geopolitika.

On je Rusiju i Kinu nazvao glavnim rivalima Sjedinjenih Država. Istovremeno je napomenuo, da je razumevanje namera ovih zemalja postalo teže nego ikada.

Berns je ranije izjavio, da je odbijanje SAD da pruže pomoć Kijevu u okviru ukrajinskog sukoba uporedivo sa „autogolom istorijskih razmera“.

Pre toga, CIA je objavila video na društvenoj mreži X, pozivajući Ruse da sarađuju sa agencijom i dostavljaju joj informacije. Posle ovoga, sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, u šali je savetovao američku CIA da regrutuje Ruse na VKontakte.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /