in

NATO gomila vojsku, sprema novi sukob

NATO gomila vojsku, sprema novi sukob

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS.

Oni su se pozvali na njegove komentare na forumu u Pekingu.

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu „razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga“, preneo je Rojters.

Šojgu je naglasio da NATO članice zapravo promovišu trku u naoružavanju u regionu, tako što tamo povećavaju svoje vojno prisustvo, kao i učestalost i obim vojnih vežbi.

„Američke snage koristiće razmenu informacija sa Japanom i Južnom Korejom o lansiranju raketa, kako bi odvratile Rusiju i Kinu“, rekao je Šojgu.

On je takođe optužio Vašington da pokušava da iskoristi klimatske promene i prirodne katastrofe kao izgovor za „humanitarne intervencije“.

Prema njegovim rečima formiranje novih blokova, kao što su KVAD i AUKUS, potkopava ulogu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i nastojanja za nuklearno neširenje u regionu. Istovremeno, rekao je on, potez Rusije da opozove ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ne znači kraj sporazuma i dodaje da Moskva nije ni spuštala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja.

„Mi samo tražimo da vratimo paritet sa Sjedinjenim Američkom Državama, koje nisu ni ratifikovale ovaj sporazum“, navodi ruska RIA, citirajući Šojgua.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /