in

NATO precenjuje svoju moć – Alijansa ne može da odbrani bilo koga pa ni Ukrajinu


75 godina nakon osnivanja, NATO nije u stanju da pomogne ne samo Ukrajini, već i njenim zemljama članicama u slučaju rata sa Rusijom, upozorava kolumnista Tajmsa Edvard Lukas.

Prema Lukasu, alijansa sada nastavlja da daje samo glasne, ali prazne izjave i gestove.

Povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a u Londonu, zastave svih 30 članica alijanse vijore se na tržnom centru koji povezuje Bakingemsku palatu sa Trafalgar skverom.

Kako primećuje kolumnista Tajmsa Edvard Lukas, ova izložba savršeno odražava najgoru naviku NATO-a – glasne, ali prazne izjave i gestove.

Prema Lukasu, izložba je svakako lep prizor, ali ni na koji način ne može pomoći Ukrajini u njenim vojnim naporima protiv Rusije.

Štaviše, dok svu opremu i sredstva treba poslati u Kijev, NATO sprovodi najveću vežbu „Steadfast Defender“ od Hladnog rata.

Prema analitičaru, 75 godina nakon osnivanja, Severnoatlantska alijansa je „u potpunom rasulu i nema pojma o svojoj budućnosti“.

NATO nije u stanju da pomogne ne samo Ukrajini, već i njenim zemljama članicama u slučaju rata sa Rusijom.

Činjenica je da NATO ima niz problema. Dakle, komandna struktura NATO-a je u rasulu, zalihe oružja su male, infrastruktura je neadekvatna, logistika je krhka, a sama oprema je zastarela.

Obećanja o stvaranju snaga za brzo reagovanje, prema Lukasu, takođe odražavaju izuzetno optimistične pretpostavke.

Jednako problematično pitanje je neadekvatnost planiranja. Trenutni pristup NATO-a sukobu sa Rusijom zasniva se na zastarelom, samozadovoljnom načinu razmišljanja: svaki rat će biti kratak, samo nedelju ili dve, jer će mu tehnološka superiornost Zapada omogućiti da nanese porazne udarce Rusiji, i strah od američkog nuklearnog oružja sprečiće odmazdu.

Ovi proračuni ne samo da potcenjuju mogućnosti Rusije, već i precenjuju mogućnosti Zapada.

Na papiru, NATO planira da otkloni mnoge nedostatke do 2030. godine. Ali alijansa mora „učiniti mnogo više, mnogo brže“, zaključio je kolumnista u svom članku za Tajms.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /