in

NATO raspoređuje svoj najopasniji tenk K2 u blizini granica Rusije

NATO raspoređuje svoj najopasniji tenk K2 u blizini granica Rusije

Najopasniji tenk NATO-a prvi put u svojoj istoriji pojavio se u blizini ruskih granica pišu Američki vojni stručnjaci.

Došlo je do saznanja o izvlačenju tenkova K2 Black Panther, proizvedenih u Južnoj Koreji, do ruskih granica. Nabavila ih je Poljska i nedavno su korišćeni u vežbama bojevog gađanja koje su se odvijale u neposrednoj blizini granica Rusije.

Prema američkim stručnjacima, danas je K2 Black Panther najopasniji NATO tenk, prenosi izdanje Military Watch.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Najopasniji NATO tenk K2 se razmešta u blizini ruskih granica“, navode autori američkog izdanja.

Analitičari Military Watch-a su naveli da je Varšava u julu 2022. godine potpisala ugovor o kupovini južnokorejskih oklopnih vozila, a nedavno je prva partija tenkova stigla u zemlju. Poljska vojska planira da dobije 1.000 tenkova K2 Black Panther, koji bi trebalo da zamene zastarele tenkove T-72 i PT-91 sovjetske proizvodnje.

„K2 je znatno noviji od bilo kojeg zapadnog tenka i na mnogo načina napredniji, što ga čini najsposobnijim tenkom u službi bilo koje članice NATO-a. On je potencijalno ozbiljna pretnja Rusiji“, kažu analitičari Military Watch-a.

Glavna prednost K2 u poređenju sa američkim tenkovima M1A2 Abrams je prisustvo automatskog punjača, što mu obezbeđuje visoku brzinu vatre. Takođe, borbeno vozilo karakteriše nepretencioznost u pogledu održavanja i relativno niska potrošnja goriva.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /