in

NATO šalje Kijevu “čudotvorno oružje” kakvo još nije viđeno u ratu sa Rusijom

Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje kakvo još nije korišćeno u ratu sa Rusijom, poručuje šef Odeljenja za štampu i informisanje Ministarstva odbrane Kijeva Ilarion Pavljuk.

Štaviše, Pavljuka tvrdi da je kontakt grupa za odbranu Ukrajine (poznata kao Ramštajn format) već razmatralaa snabdevanje Kijevu dalekometnim oružjem, kao i da je Zapadni odlučio da ukrajinsku vojsku opremi ovim oružjem.

Pavljuk nije naveo o kakvom se to „čudotvornom oružju“ radi, ali je najavio da će „novo oružje omogućiti Kijevu da gađa „logistička čvorišta“, što verovatno podrazumeva objekte logistike i tehničke podrške za Oružane snage RF, kontrolno-istovarne stanice, komunikacije, mostove i objekte vojno-industrijskog kompleksa.

Kijev i NATO dogovorili su i adaptaciju protivvazdušnih vođenih raketa zapadnog tipa na sisteme PVO koji su proizvedeni u sovjetsko vreme i trenutno su u službi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Tokom sastanka razmotrena su i pitanja povećanja proizvodnje municije i artiljerijskih sistema.

Pukovnik u penziji i vojni ekspert iz Moskve Mihail Hodarenoko veruje da će Oružane snage Ukrajine dobiti taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS, i to u verziji sa dometom većim od 300 kilometara.

– Najverovatnije će biti nastavljene i povećane isporuke stelt krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadov (SCALP-EG). Osnovna namena ovih proizvoda je gađanje važnih ciljeva kao što su štabovi, skladišta municije i goriva, infrastrukturni objekti – smatra Hodarenoko.

Kad je reč o „oružju koje još nije upotrebljeno u ratu“ Hodarenoko ističe kako je moguće da će Ukrajina od Sjedinjenih Država dobiti krstareće rakete vazduh-zemlja visoke preciznosti AGM-158AJASSM i AGM-158B JASSM-ER, koju je razvio Lokid Martin.

AGM-158A JASSM ima slične performanse kao krstareća raketam Storm Shadov (ALCM). S druge strane, AGM-158B JASSM-ER ima domet od 1000 kilometara.

– Ako Kijev dobije ove projektile, to će mu omogućiti da gađa ciljeve širom evropskog dela Rusije – jasan je ruski ekspert.

„Šesnaestice“ će biti na raspolaganju Kijevu

Zapad najavljuje da će narednih meseci Ukrajini dostaviti prve američke lovce F-16 i opremu za njihovo održavanje. Pomoćnica američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander (na posebnom brifingu nakon sastanka kontakt grupe o koordinaciji isporuke naoružanja i vojne opreme u Kijev) navela je da će „šesnaestice“ sigurno biti na raspolaganju Kijevu.

– Naš cilj je da Ukrajina postigne početnu operativnu spremnost za program F-16 2024. To obuhvata obuku pilota, tehničara, kao i izgradnju infrastrukturu, dostave rezervnih delova, municije i drugih neophodnih komponenti- rekla je Selest Valander.

Moguće je, navodi dalje Hodarenoko, da će Nemačka pre ili kasnije snabdeti Oružane snage Ukrajine krstarećim raketama vazduh-zemlja TAURUS KEPD 350/150 koje imaju domet od 500 kilometara. Prednost ovih projektila što ih avioni mogu lansirati, bez ulaska u zonu dejstva neprijateljskih PVO sistema.

Hodarenko smatra da za administraciju DŽo Bajdena u izbornoj godini veoma važno da vojno-političko rukovodstvo SAD postigne ubedljive operativne i strateške uspehe u Ukrajini.

– Stoga je sasvim moguće da nade Kijeva u snabdevanje krstarećim raketama dugog dometa imaju osnova – analizira on.

(Gazeta)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /