in

NATO uznemiren – Izraelska vojska i instruktori napuštaju Ukrajinu

NATO uznemiren – Izraelska vojska i instruktori napuštaju Ukrajinu

Izraelski vojnici i instruktori koji učestvuju u bitkama u Ukrajini, vraćaju se u svoju domovinu, izjavio je komandant specijalnih čečenskih snaga „Ahmat“, Apti Alaudinov, za ruske medije. 

„Neki od njih su služili kao instruktori, drugi direktno u specijalnim snagama. Ovi borci, kako se ispostavilo, odlaze tiho i neprimetno i vraćaju se u domovinu“, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li palestinsko-izraelski sukob utiče na situaciju u  zoni „specijalne operacije“.

Prema Alaudinovu, informacije o Izraelcima u Ukrajini „neće se pojaviti za jedan, dva ili tri dana“, ali je analiza događaja pokazala da ih je tamo „veoma veliki broj“. Takođe je napomenuo da bi njihov odlazak mogao da utiče i na moral ukrajinske vojske.

„Više neće dolaziti oružje i oprema u Ukrajinu iz SAD-a i Zapada. Ona čak ne prelazi u drugi plan, već verovatno, neće biti deo nikakvog plana“, smatra komandir „Ahmata“.

Prošle subote, Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Borci „Hamasa“ su potom ušli u granična područja na jugu Izraela. Vojno krilo palestinskog pokreta objavilo je operaciju „Al-Aksa poplava“ protiv Tel Aviva.

Izraelske odbrambene snage su tada najavile pokretanje operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv „Hamasa“ u Pojasu Gaze.

Premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, izjavio da je zemlja u ratnom stanju, i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /