in

NATO vežbe mogu dovesti do rata, odlučili su se za put bez povratka

Ruski diplomata Aleksandar Gruško objašnjava da će se „Stedfast difender 2024“ održati u trenutku vojne psihoze koja se veštačkim putem podgreva i u momentu kada se Evropljani upozoravaju na mogući rat sa Rusijom

Vojne vežbe velikih razmera poput najavljene „Nepokolebljiv branilac 2024“ Severoatlantske alijanse povećavaju rizik od izbijanja vojnih incidenata, kaže danas za „RIA Novosti“ zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

„Svaki događaj ovog obima značajno povećava rizik od vojnih incidenata i dodatno destabilizuje bezbednosnu situaciju. Ali interesi evropske bezbednosti danas malo brinu one koji vode NATO, njima je najvažnije da ovaj instrument američkog uticaja održe na površini u već izgubljenoj borbi za očuvanje zapadne hegemonije u svetu“, objašnjava on.

Gruško napominje da se pripreme za vežbe odvijaju u trenutku „situacije vojne psihoze koja se veštačkim putem podgreva“ i u momentu kada se Evropljani pozivaju da se pripreme za mogući rat sa Rusijom.

Cilj je, kako kaže, jasan: „demonizacijom Rusije, zastrašivanjem prosečnog čoveka opravdati neobuzdano povećanje vojnih izdataka i potpuno promašenu politiku pružanja podrške kijevskom režimu sa ciljem da se Rusiji nanese strateški poraz“.

Ipak, diplomata dodaje da Rusiju ovakve provokacije ne mogu uplašiti, jer Moskva danas ima sve što joj je potrebno da osigura svoju bezbednost.

Ističe i da razmere predstojećih NATO vežbi ukazuju na to da se Alijansa odlučila za put bez povratka, a to je povratak šemama nalik onim iz Hladnog rata, koje su usmerene na konfrontaciju sa Rusijom.

„Smisao ovih vežbi upravo to i pretpostavlja“, prokomentarisao je.

U okviru vojne vežbe biće sproveden čitav niz manevara tokom kojih će biti provežbani mogući scenariji sudara sa „sličnim neprijateljem u svim operativnim sredinama u zoni kontakta“, podsetio je Gruško.

Vežbe „Nepokolebljiv branilac 2024“ počinju sledeće nedelje, a u pitanju su najveće vojne vežbe NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, koje bi trebalo da obeleže i 75 godina Alijanse. U njima će učestvovati čak 90.000 vojnika i trajaće nekoliko meseci.

Iz NATO-a poručuju da se radi o velikoj promeni, budući da je pre samo godinu dana u vežbama učestvovalo znatno manje ljudi.

Samo britanska vlada poslaće na vežbe oko 20.000 svojih vojnika, od kojih će mnogi biti raspoređeni u istočnoj Evropi od februara do juna.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /