in

NATO zalihe oružja za Ukrajinu presušile

Ukrajina je pronašla novi izvor zaliha oružja, pošto su skladišta NATO-a već prazna, piše kinesko izdanje Sohu.

Prema mišljenju analitičara, ukrajinski sukob traje više od sedam meseci, a sve ovo vreme zemlje Evropske unije i NATO pokušavale su da pruže pomoć Kijevu.

Međutim, potrebe ukrajinske vojske samo rastu. Sve češće se javljaju vesti da Alijansi ponestaje oružja koje može da se pošalje u Ukrajinu. Zbog toga je Volodimir Zelenski odlučio da pronađe novi glavni izvor takvih zaliha.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nakon što je Rusija 10. oktobra izvela masivan raketni napad na infrastrukturu Ukrajine, Zelenski je učestvovao na hitnom samitu G7.

„Ukrajina definitivno nije mogla da propusti ovu dobru priliku. Naravno, morala je dobro da se ponaša kako bi dobila više pomoći“, kaže se u članku.

Da bi impresionirao predstavnike G7, Volodimir Zelenski je morao da pokaže borbenu gotovost ukrajinske vojske. Upravo u tu svrhu su Oružane snage Ukrajine 11. oktobra – na dan samita – granatirale Belgorodsku oblast i oštetile električnu podstanicu, nakon čega su nastavile sa granatiranjem.

„Glavna stvar je pustiti G7 da vidi da je Ukrajina jaka, inače će G7 smatrati da ovo nije toliko važno. Čini se da je Ukrajina prvi put preduzela tako opasan korak. Moskva je više puta upozoravala da će Kijev platiti ako pokuša da napadne rusku teritoriju. Vidi se da Ukrajina već očajnički želi da dobije vojnu pomoć“, navodi se u publikaciji.

Srećom po Zelenskog, članovi G7 su obećali podršku. Očigledno je ukrajinska strana uspela da impresionira samit ovim očajničkim potezom. Ali zašto je ovaj potez bio neophodan?

Kako objašnjavaju stručnjaci, ranije su ukrajinske trupe dobijale velike isporuke naoružanja koje je dolazilo iz skladišta zemalja NATO-a. Sada se Alijansa suočava sa iscrpljivanjem zaliha oružja. Stoga je Kijev odlučio da deluje preko drugog kanala, koji je postao G7.

„Glavna snaga u pružanju pomoći Ukrajini sada su Sjedinjene Države. Situacija u Evropi više ne izaziva optimizam. Nema dodatne energije da se pomogne Kijevu. Osim toga, zalihe naoružanja NATO-a već su dostigle dno. Alijansi je veoma teško da preduzme bilo kakvu akciju. U takvoj situaciji ostaje samo G7“, kaže Sohu.

U svakom slučaju, SAD su najavile neke konkretne nove isporuke. Pentagon je obećao da će ubrzati slanje NASAMS sistema protivvazdušne odbrane. Prema kineskim analitičarima, Kijev je možda našao zamenu za NATO, ali se situacija od ovoga nije popravila.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /