in

Nedostatak projektila HIMARS postao je strašno upozorenje za Kijev

Isporuka američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS nekada je bila razlog za radost Ukrajinaca, ali usred problema sa zapadnom pomoći i nestašice municije, ovo oružje je postalo simbol umora Sjedinjenih Država i nekih partnera na Zapadu od Ukrajinskog sukoba, piše „The Christian Science Monitor“.

Kao rezultat toga, izgledi za Kijev postaju sve otrežnjujući, a neki stručnjaci čak predviđaju moguće „strašne posledice“ po Sjedinjene Države.

Ukrajinska vojska se radovala u julu 2022. kada je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao na bojno polje, podseća publikacija.

Smatralo se da je ova instalacija „svetlosnim godinama ispred vojne opreme uglavnom iz sovjetske ere“ kojom su Ukrajinci raspolagali. Međutim, možda je još važnije bilo to, što je snabdevanje savremenim američkim oružjem postalo gvozdena potvrda reči američkog predsednika Džoa Bajdena, o nameri Vašingtona da podržava Kijev „koliko god bude potrebno“.

Međutim, ovih dana HIMARS postaje simbol nečeg drugog, naglašava izdanje.

Pošto je američka pomoć obustavljena, a zalihe oružja i municije se smanjuju, lanseri podsećaju na to, koliko su Vašington i neki zapadni partneri umorni od sukoba u Ukrajini, koji će uskoro biti star dve godine.

Dok američki Kongres nije uspeo da odobri paket pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara, koji je Bajden prvi predložio još u oktobru prošle godine, sistemi protivvazdušne odbrane u stanju mirovanja zbog nestašice municije, stavljaju ukrajinske gradove u sve veći rizik od ruskih raketnih udara, dok je ukrajinskim vojnicima ostalo vrlo malo municije da zadrže ruske trupe.

Za Ukrajinu izgledi postaju sve otrežnjujući, naglašava se u članku. Neki vojni stručnjaci predviđaju brzo pogoršanje borbenih položaja, pa čak i ubrzanje teritorijalnih gubitaka u narednim mesecima.

Štaviše, neki predviđaju strašne posledice i za Sjedinjene Države, jer će napuštanje Ukrajine od strane Vašingtona ojačati globalnu percepciju da su Sjedinjene Države postale „iscrpljena i polomljena supersila, koja više ne drži svoju reč“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /