in

Nemačka, Holandija i Poljska stvaraju vojni Šengen! Evo šta to znači

Holandija je potpisala deklaraciju sa Nemačkom i Poljskom o planovima za stvaranje vojnog koridora. Ovo je na društvenoj mreži X izvestila šefica Ministarstva odbrane Holandije Kajsa Olongren.

„Potreban nam je „vojni Šengen“ za brže i efikasnije kretanje vojnog osoblja i opreme. Ovo će učiniti Evropu jačom. Napravili smo važan korak- Poljska, Nemačka i Holandija potpisale su deklaraciju o stvaranju vojnog koridora“, napisala je gospođa Ollongren.

U okviru sporazuma, posebno, planirano je smanjenje papirologije i standardizovanje uslova za vojno kretanje. Razmatra se i pojednostavljenje procedura prelaska granice i smanjenje broja pravila za vojne konvoje, piše TASS.

U oktobru 2023. šef logističke komande NATO-a, general Aleksandar Solfrank, predložio je da se razmotri mogućnost da se vojsci alijanse dozvoli da se slobodno kreće po bloku u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom. Prema Tajmsu, NATO bi mogao da objavi stvaranje „vojnog Šengena“ pre jula. Kremlj je ovu ideju nazvao povećanjem napetosti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /