in

Nemačka i EU u šoku: Stanovnici istoka Nemačke podržavaju specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini

Nemačka i EU u šoku: Stanovnici istoka Nemačke podržavaju specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini

Istočni Nemci podržavaju operaciju Rusije u Ukrajini, rekao je saksonski političar Frank Rihter u kolumni za Špigl.

„Čini se da mnogi ljudi na istoku republike gledaju na Rusiju drugačije od većine na zapadu zemlje. Javno ispoljavanje simpatija prema Moskvi vidi se na ulicama i trgovima na istoku Nemačke gde se nemačke zastave vijore pored ruskih.“

Automobili sa ukrajinskim tablicama su izgrebani, često je na njima uklesano slovo Z“, napisao je Rihter.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stanovnici Istoka ne podržavaju sankcije koje je EU uvela Moskvi, već se zalažu za „nemačko-rusko prijateljstvo“, čija ideja, prema političaru, podseća na saradnju SSSR- a i DDR-a.

Istovremeno, takva osećanja se manifestuju i na teritoriji Zapadne Nemačke, ali su upravo na teritoriji bivše socijalističke republike najčešća, primetio je Rihter.

Po njegovom mišljenju, to je zbog istorijskih razloga – oni se zajedno sa Rusima osećaju kao gubitnici u Hladnom ratu.

On je podsetio da su posle ponovnog ujedinjenja Nemačke privrednici iz zapadnog dela zemlje, krijući se iza „bratskih“ osećanja, zapravo izvršili ekonomsku ekspanziju na teritoriju bivše DDR.

Istovremeno, ujedinjenje se pretvorilo u ekonomske probleme za mnoge stanovnike Istoka, naglasio je Rihter.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini , Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Moskve dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju živote miliona ljudi.