in

Nemačka na ivici građanskog rata

Generalni štrajkovi, koji bi mogli da parališu celu zemlju, zabranjeni su nemačkim zakonom, ali upravo to preti da se desi ako se pojedinačni, do sada raštrkani protesti ujedine, prenosi TV kanal „Die Welt“.

Protest koji je zahvatio Nemačku podržavaju ne samo seljaci, već i vozači kamiona, radnici u restoranima i železničari. Svi oni su pogođeni planovima za spas „semaforske“ vlade Savezne Republike Nemačke. Politikolozi upozoravaju, da će generalni generalni štrajk koji je postao realnost dovesti zemlju na ivicu građanskog rata.

Voditelj „Die Welta“: Šta će još biti sa našom zemljom od danas, jer nisu samo farmeri nesrećni. Takođe, mašinovođe, kamiondžije i ugostitelji takođe žele da razgibaju mišiće i pridruže se protestu. Dakle, da li se Nemačka suočava sa paralizom? Svojevrsni generalni štrajk, koji kao takav ovde nije dozvoljen zakonom, ili postoji rizik od nečeg još goreg?

Stotine traktora okupilo se u decembru ispred Brandenburške kapije, paralisavši ulicu 17. juna u Berlinu. To je samo proba onoga što će se dogoditi u zemlji ove nedelje, jer farmeri nisu jedini koji u očaju izlaze na ulice. Mnoge druge industrije se takođe pridružuju ovom procesu. Pojedinačni protesti prerastaju u masovni pokret koji je osmišljen da parališe zemlju. CSU smatra vladu „semafora” krivom.

Aleksandar Dobrindt, predsednik frakcije CSU u Bundestagu: „Semafor“ je doveo Nemačku u haos. Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. „Semafor“ je pri kraju, uništio je privredni rast, izazvao energetsku krizu, jednostavno nije rešio migracionu krizu i još mnogo toga, što dovodi do straha u društvu, emotivnosti i protesta.

Poljoprivrednici dobijaju podršku od kamiondžija, i nisu jedini koji se bore protiv planova štednje savezne vlade. Negativna osećanja razvila su se i među ugostiteljima nakon što je PDV ponovo podignut na 19 odsto, a sredinom nedelje preti i gašenje železnice, mašinovođe bi posle božićnog primirja mogle da uđu u duži radni spor. Nedelja protesta u ovoj formi verovatno neće biti jednokratni događaj“.

Verner Patzelt, politikolog: Ako se političari ne trude da slušaju šta značajan deo stanovništva smatra ispravnim ili pogrešnim, onda će se potražnja za protestima zapravo povećati od strane stanovništva. Ako se različiti pojedinačni protesti okupe, došlo bi do zakonski zabranjenog generalnog štrajka. U ovom slučaju smo, da tako kažem, došli do najgore moguće situacije pre građanskog rata.

Kakve će konkretne posledice imati nedelja protesta, još se ne može predvideti. Međutim, za očekivati je prekid u snabdevanju i široko rasprostranjena ograničenja saobraćaja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /