in

Nemačka raspoređuje trupe u Litvaniji!


Nakon što je Nemačka danas počela da raspoređuje svoje vojne trupe u članici NATO Litvaniji i prvi put od Drugog svetskog rata poslala svoje snage dugoročno van zemlje, litvanski lideri pozdravili su to kao „istorijski događaj“.

Oko dvadesetak vojnika je stiglo danas u Litvaniju, kasnije ove godine pridružiće im se još 150 pripadnika nemačke vojske, a očekuje se da će nemački vojni kontingent do 2027. godine brojati 5.000 vojnika, prenosi AP.

– Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali neku svoju vojnu jedinicu van Nemačke, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u Berlinu na ceremoniji ispraćaja vojnika i ocenio da je to „važnan dan za nemačku vojsku“.

U glavnom gradu Litvanije Vilnjusu, ministar odbrane Laurinas Kašćunas rekao je da je dolazak nemačkih trupa „odličan primer“ za sve zemlje istočnog krila NATO, na granici sa Rusijom i njenim saveznikom Belorusijom.

– Stvorićemo takvu arhitekturu odbrane i odvraćanja da nijedan protivnik sa istoka neće ni pomisliti da testira član 5. NATO, rekao je Kašćunas novinarima.

Član 5. o kolektivnoj odbrani je u srcu Severnoatlantskog pakta, a u njemu se navodi da se oružani napad na jednu ili više članica smatra napadom na sve zemlje NATO.

Nemačka vojska, Bundesver, od 1990-ih učestvuje u dugoročnim NATO operacijama u inostranstvu.

Ratni brodovi i oklopna vozila za Bundesver

Nemačka vlada naručiće tokom ovoga kvartala ratne brodove i oklopna vozila u vrednosti do sedam milijardi evra, rekli su neimenovani dobro obavešteni izvori za Blumberg.

Izvori su naveli da će nemačka vlada iskoristiti mogućnost da kupi još dve mornaričke fregate F126 za oko tri milijarde evra, čime će njihov ukupan broj biti šest.

Vlada će takođe potvrditi porudžbinu u vrednosti od čak četiri milijarde evra za 900 oklopnih transportera Fuks (Fuchs) koje proizvodi Rajnmetal, čija je isporuka planirana da počne od 2025. godine.

Te velike nabavke, za koje će biti potrebno odobrenje poslanika nemačkog parlamenta, deo su napora Nemačke da modernizuje Bundesver nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Neposredno nakon izbijanja rata, nemački kancelar Olaf Šolc je predstavio poseban fond od 100 milijardi evra za povećanje vojne potrošnje, pored redovnog godišnjeg budžeta za odbranu od oko 52 milijarde evra.

Povećanje izdvajanja omogućiće Nemačkoj da ove godine ispuni cilj NATO-a da ove godine troši najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje na vojsku.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /