in

Nemački desničari vide budućnost Nemačke u Evroaziji, a ne na Zapadu

Nemački desničari vide budućnost Nemačke u Evroaziji, a ne na Zapadu

Rastuća opoziciona stranka „Alternativa za Nemačku“ (AfD) protivi se političkom glavnom toku u zemlji, uključujući tradicionalnu prozapadnu spoljnopolitičku orijentaciju.

Autor novinarskog udruženja Correctiv smatra da umesto toga stranka vidi budućnost u Evoraziji. Zbog toga poslanici ove desničarske partije putuju u Moskvu, optužuju Sjedinjene Američke Države za sukobe u Ukrajini i šire protivzapadne pro-ruske ideološke koncepte.

„Alternativa za Nemačku“ zastupa neobičan pogled na svet, što nije tipično za Nemačku. Na primer, „ako bi AfD uspela u Bavarskoj, Slobodna država bi prekinula svoje veze sa Zapadom i vodila bi sopstvene pregovore sa Kremljom. Ukrajina ne bi trebala da dobije oružje. Ukrajinski vojnici ne bi trebali da prolaze obuku u Bavarskoj, naprotiv sankcije protiv Rusije bi trebale biti ukinute“, piše novinar iz udruženja Correctiv.

Bar prema dokumentima regionalnog ogranka stranke, to je ono što se može zaključiti. Stranka preuzima koncepte i ideje iz Rusije. Na primer, „za bavarski AfD je takođe jasno ko je odgovoran za rat: Sjedinjene Američke Države i pre svega, američki predsednik Džo Bajden“.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

U maju je ogrankak čak usvojio inicijativu koja kaže da Bavarska treba da bude „most između Istoka i Zapada, a ne da podržava jednostrane interese Sjedinjenih Američkih Država i geopolitiku Bajdena za ciljanu podelu Evorazije“.

„Ni jedna zapadna regionalna podružnica AfD nikada nije tako otvoreno podržavala Rusiju“, komentariše autor Correctiv. U suštini, bavarska podružnica stranke želi da sprovodi „sopstvenu politiku prema Rusiji iznad glave savezne vlade“. Stranačka inicijativa predlaže Minhenu da „uzme primer Mađarske i Srbije“ i koristi „uspostavljene kanale komunikacije sa dugogodišnjim ruskim partnerima“.

Pritom, „Bavarska nije usamljen slučaj“, analiza stranačkih dokumenata od 2014. godine ukazuje na preusmeravanje prema Rusiji, piše u izdanju. Na primer, stranački program za izbore za Evropski parlament 2014. godine tvrdio je da je „NATO kamen temeljac transatlantske arhitekture bezbednosti, čiji je najvažniji savez sa Sjedinjenim Američkim Državama.

AfD podržava zajedničko ostvarivanje evropskih interesa i prema tome, zajedničku spoljnu politiku i bezbednosnu politiku EU. Za izbore 2024. godine, pominjanje NATO potpuno je nestalo iz programa a „EU treba prevazići“.

Program AfD za izbore za Evropski parlament 2024. godine predlaže da Nemačka „teži da dobije status zemlje-posmatrača u Šangajskoj organizaciji za saradnju“ i da „sarađuje sa vođenim od strane Moskve Evrazijskim ekonomskim savezom“. U dokumentima se takođe navode razlozi konflikta u Ukrajini.

„Dominacija van-evropskih velikih sila“ snosi odgovornost za to što su „evropske države uvučene u konflikt“ koji je „potpuno suprotan plodonosnim trgovinskim odnosima u evropsko-azijskom regionu“.

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /