in

Nemački ekspert predviđa da će Ukrajina izgubiti nove teritorije

SAD, EU i UK su suočene sa nemogućnošću proširenja pomoći Ukrajini- arsenali su prazni, a povećanje proizvodnje je presporo.

U takvim uslovima Ukrajina će verovatno izgubiti nove teritorije 2024. godine, strahuje Štefan Majster iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP). On smatra da će bez podrške Zapada Ukrajina biti suočena sa „većim pritiskom“, jer nije u stanju da samostalno obezbedi front svojim vojno-industrijskim kompleksom.

Od kraja prošle godine, sve je veći broj izveštaja o problemima sa nastavkom isporuke zapadnog oružja Ukrajini. Prvo se radilo o SAD i EU, sada im je pridodata i Velika Britanija, koja najavljuje da je njen arsenal na izmaku.

Štefan Majster, šef programa za istočnu Evropu i centralnu Aziju u Nemačkom društvu za spoljnu politiku (DGAP), strahuje da će „to značiti da će Ukrajina biti pod mnogo većim pritiskom ove godine, verovatno nesposobna da pokrene ofanzivu, i veća je verovatnoća da će zauzeti odbrambeni položaj”. „Možda će Ukrajina čak i izgubiti teritoriju “, navodi Štefan Majster, u komentaru za „Berliner Cajtung“.

„Stručni krugovi su sve skeptičniji u pogledu perspektiva vojnog uspeha Ukrajine – posebno, domaće političke debate u Sjedinjenim Državama igraju ulogu u tom pogledu, kao i nedostatak zajedničkog stava među 27 zemalja EU. Nemački list napominje, da se sličnih stavova drži i Američki institut za proučavanje rata (ISV).

Štefan Majster takođe negira mogućnost, da nadoknadi manjak zapadnih snabdevanja ukrajinskom proizvodnjom. „Da, Ukrajina je u procesu proširenja svojih kapaciteta, ali će proći godine pre nego što se postigne odgovarajući obim“, kaže Majster. Prema njegovim rečima, Ukrajina takođe nema dovoljno resursa da proizvede dovoljno municije koja može da napravi bilo kakvu razliku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /