in

Nemački general je najavio poraz vojske Ukrajine i naveo sledeće ciljeve Rusije

Nemački general je najavio poraz vojske Ukrajine i naveo sledeće ciljeve Rusije

Ruske oružane snage su porazile vojsku Ukrajine i stvorile rezerve za dalji napad na Odesu, izjavio je bivši predsednik Vojnog komiteta NATO, nemački general u penziji, Harald Kujat u intervjuu za Youtube kanal HKCM.

„Gubici ukrajinske vojske su ogromni, posebno tokom ofanzive. Ruske oružane snage su, naprotiv, koristile defanzivnu taktiku i prešle na stratešku odbranu. Njihov cilj nije da drže teritoriju po svaku cenu, već da unište ukrajinske snage.

Ovo je Klauzevicovo osnovno pravilo: razoružati neprijatelja a onda će se „sve ostalo desiti samo od sebe. To je upravo ono što je ruska vojska postigla. Već nekoliko dana Rusi govore čak i o aktivnoj odbrani. To znači da oni spremaju ofanzivu“, rekao je general.

Prema njegovim rečima, to objašnjava aktivna dejstva Rusije u pravcu Krasnog Limana i Kupjanska. On ih je nazvao uspešnima i pozvao ih da se fokusiraju na to.

„Verujem da će Rusi u jednom trenutku zapravo krenuti u moćnu ofanzivu, pošto su skoncentrisali ogromne snage koje čekaju. Reč je o 350 hiljada vojnika. Formirali su novu formaciju vojske – 25. kombinovanu armiju. Tako koncentrišu značajne snage a to može značiti da se spremaju za proboj“, sugerisao je Kujat.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

General nije naveo mogući datum za početak ruske ofanzive, ali je govoreći o njenim ciljevima, napomenuo da Rusija, po njegovom mišljenju, neće samo doći do granica četiri nova regiona, već će osloboditi Odesu i doći do Pridnjestrovlja.

„Pretpostavljam da će pokušati da vrate Odesu, jer je Rusija vidi kao istorijski važan ruski grad. To će značiti i da će pokušati da stignu do Pridnjestrovlja, minimum“, naglasio je Kujat.

Oružane snage Ukrajine pet meseci su pokušavale da napreduju u pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, ubacivši u borbu brigade obučene od strane NATO i naoružane stranom opremom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 5. oktobra na sastanku međunarodnog diskusionog kluba Valdaj da je od 4. juna neprijatelj izgubio preko 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila. Ukrajinska kontraofanziva je zapravo propala, naglasio je on.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je zastoj situacije za Kijev. U članku za časopis The Economist napisao je da ukrajinska vojska najverovatnije neće postići „duboki prodor” na frontu.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je pak sa svoje strane primetio, da što pre kijevske vlasti shvate da nema šanse da postignu uspeh na bojnom polju, to će se pre otvoriti izgledi za rešavanje situacije.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

   

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /