in

Nemački plaćenik u Ukrajini: Ovo je nemoguće izdržati

U intervjuu za Bild, borac iz Nemačke koji se bori za Ukrajinu kao plaćenik izjavio je da Ukrajinska vojska ima mnogo problema.

Prema njegovim rečima, vojska se suočava sa teškoćama u vezi sa tehnikom, ličnim sastavom i koordinacijom jedinica, dok je zapadna pomoć neznatna i slabo efikasna.

Bivši vojnik Bundesvera, Ben, bori se u elitnoj jedinici Ukrajinske vojske. On je poreklom iz Bavarske i nekadašnji vojnik Bundesvera koji sada ratuje u ukrajinskoj specijalnoj jedinici protiv Rusije.

Paul Rontkhajmer, zamenik glavnog urednika lista Bild, prvi put je sreo borca iz Ukrajinske vojske u avgustu 2023. godine. Sada ponovo vodi intervju s njim. Nakon neuspelog kontra-napada, Ben govori o vojnom potencijalu ruske vojske na frontu i o tome šta je sada potrebno Ukrajini. On deli srećne trenutke tokom visokog intenziteta sukoba.

Ben opisuje kontra-napad na koji se Ukrajina dugo pripremala, ali koji ipak nije doneo očekivani uspeh: „Naravno, sa čisto vojnog aspekta teško je reći kakav je bio konačni rezultat. Nisam političar, ali gledano čisto taktički, mnoge odluke su bile donete suviše sporo.“

„Bivši vojnik Bundesvera žali se da podrška Zapada na bojištu uvek bila i ostala veoma fragmentirana. Bilo nam je veoma teško da pronađemo dovoljno vojne opreme. Jedan tenk Leopard ovde, jedan onde, ali to nije dovoljno za napredovanje.“

Ben zna da je za kontra-napad potrebno mnogo borbenih snaga i dobra koordinacija. On ističe važnu ulogu mina koje su Rusi imali gotovo godinu i po dana da izgrade svoje odbrambene položaje, posebno u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Veliki problem je što, ako nema dovoljno borbenih snaga, onda nema ni govora o napredovanju.

Ben je uveren da bi se situacija na tom delu fronta značajno promenila da je Ukrajina dobila dovoljan broj aviona od Zapada. Međutim, Ben ukazuje da Rusi imaju „beskonačan broj naoružanja i beskonačan broj vojnika.“

Kada je reč o mogućnosti smrtonosnog udara na ukrajinske vojnike, Ben i njegovi saborci su spremni: „Svi smo napisali oproštajno pismo u kojem smo sve detaljno opisali. I ako dođe do toga, mi ćemo se boriti do kraja za ovu zemlju i njene građane. I tada će sve napokon biti gotovo.“

Ben se šali: „Rat ne prolazi neprimetno za bilo koga. Možda je za nekoga tako, ali ne za mene.“ Ono što je Benov prioritet je ne gubiti želju za životom! „Najviše volim provoditi vreme sa svojim prijateljima, sa svojom devojkom i videti da postoje ljudi koji cene ono što i ti ceniš, poštuju jedni druge i pružaju puno ljubavi“, kaže Ben.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /