in

Nemci sada hoće i nuklearno oružje

Izjava kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da bi Rusija trebalo da napadne one članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno novca za Alijansu, učinila je da u Evropskoj uniji zavlada strah

Pojedini nemački političari ocenili su da bi Evropska unija trebalo da ima sopstvene nuklearne bombe, umesto da se oslanja na SAD, Francusku i Veliku Britaniju, međutim, to je nerealno, kaže predsednica odbora za odbranu u Bundestagu Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

Smatra da bi Evropska unija trebalo da kao prioritet odredi druge oblasti, prenosi „Politiko“.

Debata o potrebi za nuklearnim oružjem otvorena je u Nemačkoj nakon nedavnih komentara Donalda Trampa o članicama NATO-a koje ne ispunjavaju obavezu o odvajanju dva odsto svog BDP-a na odbranu.

Ministar finansija Kristijan Lindner je objavio da Evropa mora da se drži nuklearnog odvraćanja imajući u vidu Trampovu izjavu.

Bivši ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel takođe je pozvao na proširenje nuklearnog odvraćanja.

Međutim, Štrak-Cimerman kaže da bi jačanje odbrane značilo da Francuska i Velika Britanija sednu za isti sto, da ne razmišljaju o Evropskoj uniji, već da misle „evropski“.


Predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Katarina Barli kaže da Evropa nije dovoljno zaštićena nuklearnim kapacitetima SAD.

„S obzirom na nove izjave Donalda Trampa, u te kapacitete se više ne možemo pouzdati“, rekla je ona za „Tagešpigl“.

Na potanje da li su Briselu potrebne sopstvene nuklearne bombe, kaže da bi na putu ka stvaranju evropske vojske to moglo da postane problem.

Štrak-Cimerman ipak smatra da bi EU trebalo da ubedi SAD u važnost ostanka učešća u Evropi.

„Ne verujem da će se države odreći toga da stave Evropu pod svoj kišobran, jer i same imaju koristi od toga“, kaže ona.
Umesto toga, smatra da bi izgradnja zajedničke evropske vojske i sajber odbrane trebalo da budu prioriteti EU.

„Moramo hitno da se pozabavimo time da Evropa mora da postane samodovoljna. Bilo bi od pomoći kada bismo zajedno počeli da vršimo nabavke. Kad bismo izgradili zajedničku evropsku vojsku ili izgradili evropsku sajber odbranu, ali ni to još ne funkcioniše“, kaže nemačka zvaničnica.

Francuska je jedina zemlja EU sa sopstvenim nuklearnim oružjem, dok je nekoliko njih „domaćin“ američkom nuklearnom oružju, uključujući i Nemačku.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Nemci sada hoće i nuklearno oružje first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /