in

Neobičan fenomen zabeležen je u gasovodu Severni tok 2

Neobičan fenomen zabeležen je u gasovodu Severni tok 2

Švedska šalje brod u područje gasovoda Severni tok i Severni tok 2 radi proučavanja neobičnog fenomena. Ove podatke objavio je američki novinar Džozef Trevitik.

Prošle nedelje su gasovodi Severni tok i Severni tok 2 doživeli nagli pad pritiska, kao i nekoliko velikih curenja gasa. Pokrenuta je istraga o incidentu. Vlasti niza zapadnih zemalja, kao i Rusije, ne isključuju da je uzrok incidenta namerna sabotaža.

Prema rečima Džozefa Trevitika, pre izvesnog vremena zabeležena je neobjašnjiva pojava u oblasti navodne sabotaže. Ovo prenosi The Drive.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Švedska ratna mornarica raspoređuje spasilački brod koji može da se koristi u specijalizovanoj misiji u dubokom moru kao deo svog odgovora na moguću sabotažu gasovoda u Baltičkom moru.

Kako je primetio stručnjak za The Drive, švedski brod je poslat na mesto incidenta usred izveštaja o neobičnim pojavama koje se dešavaju na jednom od krakova gasovoda Severni tok 2.

Zabeleženo je neobjašnjivo povećanje količine gasa koji izlazi kroz proboj na jednom od cevovoda. Posada broda švedske mornarice HSvMS Belos trebalo bi da sredi situaciju.

HSvMS Belos uključen u operaciju, izgrađen je u Holandiji kao pomoćni brod. 1992. godine brod je kupila švedska vojska, koja ga je pretvorila u platformu za spasavanje podmornica.

„Brod je veoma pogodan za podršku raznim operacijama spasavanja u dubokom moru i sličnim operacijama“, naveo je analitičar.

Danske vlasti saopštile su tokom vikenda da je gas prestao da curi iz rupa u cevima. Međutim, švedska obalska straža je nedavno zabeležila naglo povećanje količine gasa ispuštenog iz proboja gasovoda Severni tok 2. Stručnjaci još ne mogu da objasne šta je izazvalo ovaj fenomen.