in

Nešto se krupno sprema- Američki borbeni avioni iznad R. Srpske

Preleti aviona NATO-a iznad Republike Srpske na obeležavanju Dana Republike su otvorena pretnja upotrebom sile ukoliko pritisci sa Zapada rezultiraju nasiljem, izjavio je ugledni politički analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras.

On je rekao da zapadni političari odavno gledaju Srbe kao „zgodno ranjivu zamenu za svoje antiruske opsesije“, te da je cilj preleta aviona da se zastraše Republika Srpska i predsednik Srpske Milorad Dodik.

„Nema sumnje da su trenutne rastuće tenzije u BiH, koje zapadne vlade i mediji lažno pripisuju navodnim pokušajima predsednika Dodika da ‘podriva Dejtonski mirovni sporazum’, zapravo rezultat napora ‘Globalnog američkog carstva’ da centralizuje BiH pod muslimanskom kontrolom. To je pokušaj da se odgurnu na ono što vide kao odgovarajuću tačku pritiska“, naveo je DŽatras za Srnu.

DŽatras je izrazio uverenje da će Dodik i srpski narod u Republici Srpskoj nastaviti da se odupiru takvim pritiscima na čvrst, ali pravedan način.

Američki vojni avion tanker nadletao je u ponedeljak, 8. januara, uoči obeležavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke. Iz Ambasade SAD je saopšteno da je održana bilateralna kopneno-vazdušna vežba JTAK timova iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH na području Tuzle i Brčkog u poslepodnevnim časovima.

(Srna)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /