in

Netaknuta ruska “hiperzvučna” raketa Kinžal otkrivena u Kijevu

Pojavile su se slike na kojima se navodno vidi neeksplodirana ruska raketa Kh-47M2 Kinžal.

Ukrajinski izvori sugerišu da je ova raketa verovatno bila deo ruskih napada , koji su se desili krajem prethodne godine i u zoru 2024. (konkretno, 28. decembra, 29. decembra, 2. januara), izveštava Military Watch.

Na ovim slikama možete da posmatrate opsežno kopanje koje je izvršila ukrajinska Državna služba za vanredne situacije kako bi dobila pristup zakopanoj bojevoj glavi projektila.

Iako su neke strane tvrdile da je projektil presretnut i oboren, tek treba da postoji konkretan dokaz koji podržava ovu tvrdnju.

Slike otkrivaju intrigantne detalje: posebno, čini se da je bojeva glava projektila u besprekornom stanju, ne pokazuje očigledne znakove oštećenja na kućištu. Međutim, treba da budemo oprezni jer još nema definitivnog dokaza da olupina pripada ruskoj raketi Kh-47M2 Kinžal. Potvrda ili poricanje ovih tvrdnji se očekuje u budućnosti.

Ako je to zaista deo otkrivene bojeve glave rakete Kh-47M2 Kinžal, to bi predstavljalo početni primer dokaza da Ukrajina ima pristup takvoj bojevoj glavi.

Shodno tome, ovo bi naučnicima iz Kijeva i NATO-a pružilo zlatnu priliku da sprovedu dublje ispitivanje ostataka, produbljujući na taj način njihovo razumevanje upotrebljenih materijala, delova i elektronskih komponenti.

Prema Ukrajini, od početka neprijateljstava presretnuto je ukupno 16 projektila Kinžal, za koje Rusija tvrdi da su hipersonične rakete. Ukrajina je takođe tvrdila da je uspešno oborila šest takvih projektila u prethodnoj godini i dodatnih deset u nedavnim napadima koji su se desili krajem prošle i početkom ove godine.

Uprkos ovim tvrdnjama, još uvek nema dostupnih dokaza koji sugerišu da su sistemi protivvazdušne odbrane stacionirani u blizini Kijeva ili bilo gde drugde u Ukrajini bili uspešni u suprotstavljanju raketi Kh-47M2 Kinžal. Takođe, još uvek nema dovoljno ubedljivih dokaza da je Kh-47M2 Kinžal hipersonična raketa.

Trenutna tehnologija i dalje smatra izazovom presretanje hipersonične rakete u njenoj završnoj fazi manevrisanja.

Međutim, može postojati mali prozor mogućnosti da se presretne projektil Kinžal odmah nakon što bude lansiran iz aviona MiG-31K. Konkretno, ovo bi se moglo dogoditi tokom njegovog penjanja ka ivici stratosfere kada još ne izvodi nikakve manevre.

Ali to nije lak podvig. Da bi takvo presretanje bilo uspešno, protivvazdušni sistem, kao što je Patriot, treba da bude smešten neverovatno blizu lansirnog mesta Kinžala. S obzirom na značajan domet Kinžala od 2.000 km, šanse da ima Patriot bateriju u radijusu od 30 km [što je domet presretača PAC-3] od lansirne tačke Kinžala su relativno male.

Na ovim slikama možete da posmatrate opsežno kopanje koje je izvršila ukrajinska Državna služba za vanredne situacije kako bi dobila pristup zakopanoj bojevoj glavi projektila.

 

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /