in

Neuspeh MiG-29 protiv ruskog drona “Geran-2”

Neuspeh MiG-29 protiv ruskog drona “Geran-2”

Vazduhoplovstvo Ukrajine izgubilo je borbeni avion MiG-29 dok je pokušavao da obori dron kamikaza Geran-2. Neuspeh ukrajinskog borca objasnio je bloger Jurij Podoljaka.

U poslednje vreme, Oružane snage Rusije aktivno koriste iranske bespilotne letelice Shahed 136, koje se u Rusiji nazivaju Geranijum-2. Ove bespilotne letelice postale su prava glavobolja za ukrajinsku komandu, pošto sistemi PVO često ne mogu da ih presretnu.

Nedavni događaji su pokazali da je vojnoj avijaciji prilično teško da se nosi sa njima. Tako je 12. oktobra postalo poznato da se prilikom pokušaja obaranja drona srušio lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Poznati bloger Jurij Podoljaka povezuje fijasko pilota sa činjenicom da je ruska vojska noću lansirala Geranijum-2. Nije tajna da je upravljanje avionom u takvim uslovima mnogo teži proces nego tokom dana. Za to su potrebne visoke kvalifikacije.

Po svemu sudeći, to nije bilo dovoljno za „keca” ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji nije bio u stanju da se nosi sa kontrolom. Kao rezultat toga, srušio se borbeni avion koji je prinudno sleteo.

Ova katastrofa, prema ekspertu, otkriva dva problema ukrajinske vojske. Prvi je da sistemi protivvazdušne odbrane koji su dostupni Kijevu veoma loše rade svoj posao kada vazdušni udar izvode iranske bespilotne letelice.

Drugi je nedostatak obuke i nedostatak ozbiljnog borbenog iskustva među pilotima ukrajinskog vazduhoplovstva. Međutim, izbor ukrajinske komande je mali. Ili žrtvujte avione koji su neuporedivo skuplji od Geranium-2, ili ostavite kritičnu infrastrukturu nepokrivenom. Oružane snage Ruske Federacije su zadovoljne obema opcijama.

Ranije je ukrajinski novinar Dmitrij Vasilets rekao da čak ni američki izviđački sateliti nisu u stanju da otkriju lansiranje Geranijuma-2.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /