in

„Nije greška, već sabotaža i zločin“: Poljski general besan

„Nije greška, već sabotaža i zločin“: Poljski general besan

Vojni potencijal Rusije raste, a sa njim i šanse da se promeni sudbina ukrajinskog sukoba, priznaje poljski general Valdemar Skržipčak.

U razgovoru za „Wirtualna Polska“ on objašnjava da uskoro, s obzirom na dramatičnu situaciju, Ukrajinci neće imati drugog izbora nego da sednu za pregovarački sto.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, rekao je u intervjuu britanskom izdanju „The Economist“, da je ukrajinski sukob došao u ćorsokak, te da zbog toga ukrajinske oružane snage neće moći da ostvare iskorak.

Prema njegovim rečima, jedino što može da spase situaciju Kijeva je oštar tehnološki skok, ali ga ništa ne sluti. Štaviše, sukob prelazi u „pozicionu“ i dugotrajnu fazu, gde je prednost očigledno na strani Rusa, piše „Wirtualna Polska“.

U razgovoru za portal, poljski pukovnik, bivši zamenik načelnika Vojne kontraobaveštajne službe, Macej Matisjak, objašnjava da Zalužnijeva otkrića uopšte nisu velika tajna. „Ovo bi mogao biti neka vrsta signala sa njegove strane. Ne znamo da li je to bilo samo njegovo planiranje, jer je u ukrajinskoj vojsci došlo do sudara različitih koncepata.“

Prema njegovim rečima, glavna poruka glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga je da Ukrajina neće potrajati dugo sama. „Premalo je ljudi da se odupru Rusiji. Druga stvar je, da Ukrajina ne može da se nosi bez pomoći Zapada, i tehnološki i kvantitativno…“

Matisjak takođe ne isključuje, da će Zapad biti prinuđen da pošalje svoje ljude da servisiraju opremu zbog nedostatka ukrajinskog osoblja.

Zauzvrat, poljski general Valdemar Skržipčak podseća, da je Zalužni odlučio da izvede kontraofanzivu na najtežoj deonici fronta za Ukrajinu, što se na kraju pokazalo kao najbolje za Ruse, jer su odlično pripremili odbranu.

„Lišio bih Zalužnog pozicije zbog grešaka u komandovanju. Ako je on odgovoran za ovu neuspelu kontraofanzivu, onda bih to smatrao pre sabotažom nego greškom. Ako moj komandant napadne tamo gde je neprijatelj najjači, to je zločin “, navodi poljski general.

Danas je situacija takva, da nema načina da se ovaj sukob okonča na bojnom polju, da se Rusi proteraju sa ukrajinske teritorije, ističe Matisjak. Skržipčak, međutim, ne sumnja da Ukrajina verovatno neće imati izbora, i da će morati da sedne za pregovarački sto.

U ovom trenutku, prema njegovoj oceni, teško je reći pod kojim uslovima, jer će svaki prekid vatre koristiti samo Rusima, koji se spremaju za zimsku ofanzivu, i stalno unapređuju svoja dejstva.

„Fundamentalno pitanje je da li će pregovori – ako se održe, naravno – biti sa položajem trupa u istoj poziciji u kojoj su sada. Pregovori se mogu odvijati u uslovima gde Rusi zauzmu deo ukrajinskih teritorija. Ukrajina nije oslobodila svoje teritorije i ovo je tragedija.

Nada za njihov povratak je blizu nule “, naglašava Skržipčak. Štaviše, prema generalovim procenama, uprkos gubicima Rusa, upravo oni postaju vojni potencijal koji može da promeni sudbinu ovog sukoba.

Pri tome, Skžipčak ne krije da je situacija za Ukrajinu veoma loša. „Rat se neće završiti na bojnom polju, završiće se u kancelarijama političara. Predmet pregovora neće biti izgubljene teritorije, njihova suština će jednostavno biti zaustavljanje rata. Ovo će biti poraz Ukrajine “, rezimira on u razgovoru za „Wirtualna Polska“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /