in

Nikla ruska baza koju niko nije očekivao!

Rusija znatno jača svoje prisustvo na Antarktiku novim investicijama i izgradnjom moderne baze. Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je velika ulaganja u istraživanje Antarktika, s ciljem da se proširi rusko prisustvo u ovom strategijski važnom i perspektivnom regionu.

Izjava je data tokom ceremonije testiranja novog zimskog kompleksa za rusku antarktičku stanicu Vostok, koja je izvršena putem video konferencije.

Predsednik Putin je izjavio da će novi blok omogućiti jačanje saradnje između naučnika iz različitih zemalja i postati otvorena platforma za rešavanje hitnih ekoloških problema.

Novi kompleks hibernacije stanice Vostok, koji je prvi moderni objekat ovog tipa izgrađen na Zemljinom polu hladnoće, će poslužiti kao dom za stručnjake koji će proučavati podledničko jezero smešteno ispod stanice.

Ova vest je privukla pažnju međunarodne zajednice, s obzirom na strategijsku važnost Antarktika i potencijal za nova naučna otkrića.

Rusija, kao jedan od aktera u globalnoj geopolitičkoj areni, pokazuje da je spremna da ulaže u istraživanja koja bi mogla da doprinesu njenom položaju u ovom važnom regionu.

(Pravda)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /