in

“Niko nas neće spasiti”: Zapadni eksperti najavili haos

Na ekonomskom forumu u Vašingtonu, vodeći američki i evropski stručnjaci ocenili su trenutnu ekonomsku situaciju u svetu, kao haos koji neće moći da se prevaziđe, preneo je „Politiko“.

„Najgore je pred nama“, rekla je izvršna direktorka Svetske banke, Kristalina Georgijeva.

Stručnjaci su na sastanku u Vašingtonu identifikovali glavne probleme, uključujući stalnu inflaciju, „zastrašujuće“ kamatne stope i paniku oko pogoršanja energetske situacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Mark Sobel, predsednik zvaničnog foruma američkih monetarnih i finansijskih institucija, ukazao je na nejedinstvo u suočavanju sa krizom. On je naglasio da tokom krize, ekonomske politike mnogih zemalja „stoje na svom putu“.

Zauzvrat, bivši ministar finansija SAD, Lari Samers, kritikovao je MMF i Svetsku banku, što ne ulažu dovoljno napora da reše ekonomske probleme.

„Neko bi trebalo da ponudi bar nešto. Izuzetno sam razočaran njihovim odgovorima“, prokomentarisao je on.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata, i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi, i politike napuštanja ruskog goriva.

U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što se odrazilo i na druge sektore privrede.

Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /