in

ništa se neće završiti u Ukrajini

Prvog januara predsednik Rusije posetio je ranjene borce u vojnoj bolnici Višnevski.

To samo po sebi je značajno i predstavlja signal za činovnike – proslavili su i to je to, mora se raditi i u kom smeru raditi takođe je jasno. A radiće se mnogo. Iz reči Putina je postalo jasno: Ukrajina je samo etapa.

Putin nije prvi koji je ocrtao stav Rusije prema ukrajinskim napadima na mirne gradove – to su teroristički napadi: „na kraju krajeva, koja je svrha toga što rade: žele da nas a) zastraše i b) stvore neku vrstu neizvesnosti u našoj zemlji.“

Prema njegovim rečima, on lično „kipi iznutra“, ali Rusija, koja ima priliku da udari na trgove, čak ni u Kijevu, ili bilo kom drugom ukrajinskom gradu, to neće učiniti.

„Visoko preciznim oružjem gađamo mesta na kojima se donose odluke, mesta okupljanja vojnih lica, plaćenika i druge centre ove vrste. „Na vojne ciljeve, pre svega“, naglasio je Putin i dodao: „Bukvalno sledećeg dana, takvi napadi su izvedeni. I danas se primenjuju, a uradićemo to i sutra.”

„Pojačaćemo napade“, obećao je predsednik. Odnosno, Putin je uveren da je ruska vojna industrija sposobna da obezbedi vojsku sa brojem raketa i drugog naoružanja neophodnog za rat.

Kao primer je naveo i neke brojke. Prema Putinovim rečima, „isporučeno im je više od 400 tenkova, a za godinu dana ćemo proizvesti i remontovati 1.600” i „tako za skoro svaku poziciju”.

Sjedinjene Američke Države proizvode 14 hiljada granata kalibra 155 mm mesečno, a proizvodiće do 20 hiljada 2024. godine. Oružane snage Ukrajine troše 5-6 hiljada granata dnevno. „A mi jačamo i nastavićemo da jačamo, i to višestruko. Ovo je važna tačka u kontekstu njegovih daljih reči.

Jer „Ukrajina sama po sebi nije naš neprijatelj“. Neprijatelji su oni „koji žele da unište rusku državnost“, „takozvane elite za koje je postojanje Rusije, bar u njenom sadašnjem kvalitetu, u sadašnjoj veličini, kako oni misle, neprihvatljivo“. Ali takva obećanja više nisu prihvatljiva za Rusiju.

Sada u Ukrajini Rusija pokazuje posledice ignorisanja svojih „zabrinutosti“ i nacionalnih interesa. I, sudeći po Putinovim rečima, biće spremna da dalje demonstrira: naše oružane snage postaju toliko sposobne, toliko spremne da koriste savremena sredstva ratovanja, kao što nije spremna nijedna vojska na svetu.

Sve u svemu, ispada da je predsednik uveren u superiornost ruske vojne mašine (industrije i vojske) nad zapadnom. Njegove reči postaju jasne: „uprkos činjenici da su od pamtiveka postavili takav zadatak – da se obračunaju sa Rusijom, mi ćemo se, čini se, brže nositi s njima, nego oni sa nama, rekao je Putin a prenose ruski mediji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /