in

Nova odluka Rusije i OPEK-a napraviće još veću pometnju u SAD

Nova odluka Rusije i OPEK-a napraviće još veću pometnju u SAD

Sledeći susret Rusije i OPEK-a mogao bi da se pretvori u novo razočarenje za SAD. O tome je govorio ekonomista Stanislav Mitrahovič.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington priprema odgovor na odluku OPEK-a i Rusije da smanje proizvodnju nafte. SAD spemaju uzvratne mere, kako ova odluka ne bi narušila njihove sopstvene interese.

Ranije je Bela kuća nazvala planove OPEK+ „nerazumnim“ i „proruskim“, a šef evropske diplomatije Žozep Borel, rekao je, da je pad proizvodnje odgovor na planove Zapada, da uvede ograničenje na cenu nafte iz Rusije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Očigledno je da će pad proizvodnje poskupiti naftu na svetskom tržištu, što je u interesu Moskve. Istovremeno, Vašington nema mnogo prostora za uzvratnu akciju.

Stanislav Mitrahovič, stručnjak iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, i predavač na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije, rekao je, da bi logična odluka Vašingtona bila da poveća proizvodnju nafte iz strateških rezervi, i proda je na tržištu. Međutim, američke zalihe nisu beskonačne, i već su pale na najniži nivo u poslednjih 40 godina.

„Da bi se uravnotežile akcije OPEK-a, SAD mora prodati dodatnih 10 miliona barela u narednom mesecu. Ovo delimično nadoknađuje efekat plana OPEK-a, ali će se onda morati ponovo uraditi isto. Ovaj potez Vašingtona nije dugoročan, i stvorio bi dodatnu potražnju“, objasnio je stručnjak.

Dugoročni korak je trajno povećanje proizvodnje u samim Sjedinjenim Državama. Međutim, borba Bajdena za životnu sredinu, onemogućila je ovaj scenario. U prvim danima predsedničkog mandata, Bajden je zabranio bušenje na saveznim zemljama, tako da Sjedinjene države neće moći da povećaju proizvodnju nafte. Prema mišljenju ekonomiste, Bela kuća ima i treću opciju – pretnje.

„Još uvek možete da pretite OPEK+ i redovnom OPEK-u. Neki senatori već raspravljaju o staroj ideji koja se može oživeti. Dozvolite izvršnoj vlasti SAD da uvede sankcije članicama OPEK-a, zbog formiranja kartela na međunarodnom nivou. Amerikanci veruju, da mogu da kontrolišu zemlje koje su van njihove jurisdikcije. Da li će se OPEK uplašiti ili ne, to je posebno pitanje, za sada nisu“, otkriva Mitrahovič.

Postoji i četvrti scenario, u kojem će Vašington pokušati da umiri Rijad. Ekspert smatra, da bi SAD u hitnom slučaju mogle da ukinu većinu sankcija Iranu, kako bi dobile pomoć od Saudijske Arabije.

Istina, ograničavanje cene ruske nafte u svakom slučaju šteti svim članicama OPEK+, što znači, da će organizacija ubuduće pokušati da preokrene situaciju sa cenama u svoju korist. Kako je naglasio ekspert, postoji mogućnost da na sledećem sastanku Rusija i OPEK donesu novu odluku, što će još više uznemiriti SAD.

„Sastanak OPEK+ je za dva meseca. Ako uspemo da se dogovorimo o daljem smanjenju proizvodnje, to bi bilo odlično, ali potrebno je uzeti u obzir interese partnera. Dok su cene visoke, svi žele da zarade“, rezimirao je stručnjak.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte