in

Nova strategija SAD za Ukrajinu ne predviđa povratak izgubljenih teritorija

Sjedinjene Države razvijaju novu strategiju prema Ukrajini, piše The Washington Post. U njemu menjaju fokus sa pokušaja kontraofanzive na dugoročne napore za jačanje ukrajinske privrede i odbrambene industrije. O ponovnom osvajanju izgubljenih teritorija više nema govora.

Bajdenova administracija razvija novu strategiju prema Ukrajini, koja će pomeriti akcenat sa ponovnog osvajanja teritorija na odbranu i jačanje same Ukrajine, piše The Washington Post.

Novi plan se oštro razlikuje od prošlogodišnjeg, napominje izdanje. Tada su SAD i njihovi saveznici poslali u Kijev trenere i savremenu opremu u nadi da će to pomoći Kijevu da postigne uspeh u kontraofanzivi. „ Ovi napori su propali “, napominje autor članka.

Sada žele da usmere Ukrajinu na održavanje svoje trenutne pozicije, ali i da je „stave na drugačiju putanju kako bi postala mnogo jača do kraja 2024… i da je postave na održiviji put “, rekao je izvor iz američke vlade.

Istovremeno, njeni drugi saveznici takođe ističu dugoročnu podršku Ukrajini. A to je zbog, između ostalog, „ razočaravajućih rezultata prošlogodišnje kontraofanzive i uverenja da će isti napori ove godine dovesti do istih rezultata “. Prošle nedelje, Velika Britanija je predstavila svoj desetogodišnji sporazum sa Ukrajinom tokom posete premijera Rišija Sunaka Kijevu. Isto se očekuje i od Francuske.

„ Ali uspeh ove strategije skoro u potpunosti zavisi od Sjedinjenih Država, najvećeg donatora novca i opreme za Ukrajinu i koordinatora multilateralne akcije “, piše u publikaciji. Takođe očekuju da će najaviti partnerstvo sa Ukrajinom na period od 10 godina, nadajući se da će Kongres ipak odobriti dodelu pomoći Ukrajini.

Prema američkim zvaničnicima, ovaj dokument će pomoći „ zaštiti, obnovi i proširenju ukrajinske industrijske i izvozne baze, kao i pomoći zemlji da sprovede političke reforme neophodne za punu integraciju u zapadne institucije “.

Zapad se nada da Ukrajina više neće izgubiti teritoriju 2024. godine. Pored toga, zapadne vlade žele da se Kijev fokusira na taktike dugog dometa, uključujući francuske krstareće rakete koje su obećane da će biti isporučene u narednih nekoliko meseci, odvraćanje ruske Crnomorske flote, raketne napade na Krim i sabotaže.

Međutim, Zelenski zvanično insistira da Ukrajina nastavlja ofanzivu. Ali američki političari koji su se nedavno sastali s njim privatno kažu da Zelenski sumnja kako će njegovi planovi napredovati bez pomoći SAD.

Ako uz prethodnu američku pomoć Ukrajina nije uspela da postigne uspeh u kontraofanzivi, onda sa manje naoružanja – i još više. Dakle, ukrajinska vojska već jača svoje pozicije duž linije fronta.

Američki kreatori politike kažu da očekuju da će se rat na kraju završiti pregovorima. Ali prema njihovim rečima, malo je verovatno da će se to dogoditi pre američkih izbora, pošto Putin računa da će Tramp pobediti na njima.

Zapadni lideri nameravaju da u Ukrajini stvore „ održivu “ vojnu silu koja može da radi zajedno sa zapadnim, kao i da ojača ekonomiju. Ali oni priznaju da bi sa ovom promenom pažnje, Ukrajinci mogli da počnu da krive svoju vladu za stagnaciju na prvoj liniji fronta. „ Slično, zvaničnici u zapadnim prestonicama su svesni da strpljenje njihovih građana u pogledu finansiranja rata u Ukrajini nije neograničeno.

Bivši analitičar obaveštajne službe CIA Erik Ciaramela je primetio: „ Mislim da Ukrajinci razumeju da ne postoji srebrni metak, jer su videli tenk vredan milion dolara uništen minom od 10.000 dolara. Osim toga, američki zvaničnici priznaju da će privlačenje stranih investicija u Ukrajinu takođe zahtevati dodatne napore u borbi protiv korupcije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /