in

Nova vojna taktika Rusije pretvorila se u „psihološki udarac“ za Ukrajinu

Rusija je upotrebila novu vojnu taktiku, i zadala „psihološki udarac” Ukrajini. O tome piše analitičar „Newsweek-a“, Brendan Cole. 

Ruska vojska je nedavno u borbu rasporedila bespilotne letelice „Geran-2“ kamikaze. Ovo je bilo iznenađenje za ukrajinsku vojsku, koja više od mesec dana nije bila u stanju da se izbori sa vazdušnim napadima.

„Rusi imaju priliku, jer su uspeli da iskoriste taktičku inicijativu koristeći ove dronove. Niko ih nije očekivao. Niko ne zna kako da im se suprotstavi“, izjavila je Marina Miron, istraživač na Odseku za studije odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Veruje se, da je prvi put bespilotna letelica „Geran-2“ udarila 13. septembra u blizini Kupjanska u Harkovskoj oblasti. Kasnije su se pojavili i u drugim regionima Ukrajine.

Raspon krila drona je približno 2,5 metara. Bojeva glava se nalazi u pramcu. Prema rečima analitičara, dron je izuzetno teško pratiti radarom, pošto leti na maloj visini. Pored toga, on može da kruži iznad mete sve, dok ne dobije signal za napad.

Još jedna njegova prednost je to, što se lansira sa mobilne instalacije. Ovo omogućava operaterima da brzo napuste vatrenu poziciju.

Prema rečima Ostina Vornika, stručnjaka analitičke kompanije „Flashpoint“, ruska vojska je u početku koristila bespilotne letelice kamikaze, za uništavanje klastera ukrajinskih oklopnih vozila i artiljerije.

Međutim, tada se taktika promenila, i dronovi su počeli da napadaju infrastrukturne objekte. Snimci udara u objekte u gradovima, brzo su se proširili društvenim mrežama i medijima.

Stručnjak otkriva, da ukrajinski vojnici pokušavaju na sve načine da obore ruske dronove. Koriste se i protivavionski topovi i konvencionalno malokalibarsko oružje. Efekat takvih pokušaja je skoro uvek nula, dok je pritom potrošnja municije velika.

„Za borbu protiv ove vrste bespilotnih letelica, ukrajinskoj vojsci bi bili potrebni „visokoenergetski odbrambeni sistemi“ koji bi gađali ciljeve laserima i visokoenergetskim mikrotalasima“, smatra Vornik.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /