in

Novi bombarder Rusije: Dolet 12.000 kilometara

Ukoliko ruski konstruktori nastave ovim tempom, PAK-DA će biti drugi stelt bombarder sa dizajnom zasnovanim na aerodinamičkoj koncepciji „letećeg krila“ u operativnoj upotrebi

Tokom Specijalne vojne operacije, strateški raketonosci-bombarderi Vazdušno-kosmičkih snaga ruske vojske imali su ključnu ulogu u uništavanju neprijateljskih ciljeva u dubini teritorije.

Kao što je već poznato, rusko vazduhoplovstvo raspolaže sa tri vrste ovakvih aviona – Tu-95, Tu-22 i Tu-160, a u planu je da prvi i najstariji od njih bude zamenjen savremenom „Tupoljevom“ stelt letelicom sa oznakom PAK-DA.

Iako za sada nema informacija o samim karakteristikama najnovijeg „nevidljivog“ raketonosca, pre nekoliko dana pojavila se vest da se razvoj odvija u skladu sa „predviđenim rasporedom“.

„Karakteristike aviona koje zahteva vojska se poštuju“, saopštili su iz kompanije „Rosteh“, što znači da dizajn, tehnološka konfiguracija i propisani zahtevi u domenu performansi nisu promenjeni.

Ovo je veoma bitno budući da su upravo promene u željenim karakteristikama i potrebe posade glavni uzročnici potencijalnog odlaganja u razvoju vojne tehnike. Ponekad je uzrok odlaganja neslaganje vojnih stručnjaka o načinu funkcionisanja naoružanja, kao i tehničkim ili inženjerskim preprekama.

Međutim kao što se može zaključiti, sa PAK-DA bar do sada nije bilo takvih problema, pa se procenjuje da će isporuka prvih primeraka ruskoj vojsci uslediti u prvobitno planiranom periodu od 2025. do 2030. godine.

Tome u prilog govori i najava „Rosteha“ iz decembra 2023, da je u toku stvaranje uslova za testiranje različitih sistema i komponenti za novog raketonosca, kao i da će nakon ispitivanja letelice početi isporuka trupama.

Ukoliko ruski konstruktori nastave ovim tempom, PAK-DA će biti drugi stelt bombarder sa dizajnom zasnovanim na aerodinamičkoj koncepciji „letećeg krila“ u operativnoj upotrebi, pored američkog B-2 „spirit“, a poznato je i da Kina razvija sopstvenu letelicu ove vrste – H-20.

Šta se zna o PAK-DA?

Kao što je već pomenuto, o novom ruskom strateškom raketonoscu-bombarderu nema puno pouzdanih informacija, što je potpuno opravdano budući da se i dalje nalazi u fazi razvoja. Ipak, poznato je da će imati karakteristike slične američkom avionu B-21 „rajder“, koji se takođe nalazi u fazi razvoja i koji bi trebalo da zameni bombardere B-1 i B-2 američkog ratnog vazduhoplovstva.

Ovo podrazumeva da će PAK-DA biti osposobljen za obavljanje stelt operacija i elektronsko ratovanje, a pretpostavlja se da će imati senzore za izviđanje i prikupljanje podataka, kao i uređaje za ometanje sredstava PVO i radarskih sistema neprijatelja.

Nevidljivosti ruskog aviona značajno će doprineti njegov pomenuti dizajn „letećeg krila“, koji podrazumeva odsustvo klasičnog trupa, krila i repa, tačnije njihovo spajanje u jednu kompaktniju celinu, dok su brojne uzgonske površine zamenjene kompleksnim upravljačkim računarom kako bi se obezbedila stabilnost pri letu.

Takođe, smanjivanju radarskog odraza PAK-DA doprineće i specijalni materijali i premazi korišćeni pri izradi, namenjeni za upijanje radarskih talasa.

Poznato je i da će se novi bombarder kretati podzvučnim brzinama, dakle do jednog maha i imati četvoročlanu posadu. Procenjuje se da će dolet biti oko 12.000 kilometara, autonomija leta gotovo 30 sati pri nošenju naoružanja težine do 30 tona.

Pretpostavlja se da će PAK-DA biti naoružan krstarećim raketama, uključujući hipersonične sa konvencionalnim ili nuklearnim punjenjem, kao i vođenim avio bombama. Hipersonične rakete velikog dometa će svakako biti jedan od načina da se nadomesti relativno mala brzina novog aviona, a ovo je ujedno i glavna prednost ruske letelice u odnosu na američke konkurente.

Naime, vojska SAD i dalje nema hipersonične rakete u operativnoj upotrebi, dok su Oružane snage RF nebrojeno puta demonstrirale moć naoružanja ove vrste i usavršile njegovu upotrebu u zoni SVO.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /