in

Novi poziv na rat i pokolj Srba- Radikalizacija u FBiH

Skandalozan govor islamskog teologa Midhata Ćemana uzdrmao je javnost u Republici Srpskoj.

Na predavanju u Vogošći, čiji je sadržaj dostupan na društvenim mrežama, Ćeman je otvoreno pozivao na rat u BiH i pokolj srpskog stanovništva.

Iz Republike Srpske traže od Tužilaštva BiH da procesuira Ćemana kako bi se sprečilo širenje radikalizma, mržnje prema Srbima i podrivanje bezbednosti.

Iz Federacije BiH i međunarodne zajednice nema osude ratnohuškačkih stavova.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je skandalozan govor Ćemana i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje prema jednom narodu.

Od Ćemanovih rathohuškačkih stavova nisu se ogradili ni Islamska ni međunarodna zajednica, niti sarajevska politička scena. Za ministra bezbednosti u Savetu ministara Nenada Nešića to je potvrda da ti krugovi podstiču radikalizaciju u BiH.

– Širenje mržnje i pozivanje na rat su krivično delo i Tužilaštvo BiH mora postupiti po službenoj dužnosti i na taj način pošalje poruku da se neće tolerisati i da neće proći nekažnjeno oni koji šire ratnohuškačku politiku – kaže Nešić.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je mala verovatnoća da će doći do kažnjavanja, jer iza islamskog radikalizma u BiH stoje zapadne službe koje su, prema njegovim rečima, i otvorile internet platforme za javnu propagandu.

– Mithad Ćeman je dio te klasične priče vehabijske, nadri-profesorske priče koja, u stvari, provocira novi rat. Nije on Bošnjak, oni prvo nemaju nikakva nacionalna osećanja niti svest o

nacionalnoj pripadnosti, na kraju rođen je na Kosovu, njegova porodica je poreklom iz tzv. crnogorskog Sandžaka, ono što on radi i način na koji razume svet – to je anacionalan svet – kaže Galijašević.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin kaže da ratnohuškačka izjava Ćemana predstavlja nastavak provokacija i prijetnji koje dolaze iz FBiH s ciljem izazivanja straha i stvaranja percepcije stalne tenzije u BiH.

(rtrs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /