in

Novi ratni front koji Amerika neće izdržati

Novi ratni front koji Amerika neće izdržati

Izrael je bio izložen masivnoj raketnoj vatri iz pojasa Gaze, a militanti Hamasa ušli su u zemlju, piše „Tajms“.

Istovremeno, publikacija postavlja pitanja- kako niko nije predvideo ovakav razvoj događaja, i kako su izraelska vojska i obaveštajne službe mogle da ispadnu tako nespremne za napad?

„Scene iz izraelskih noćnih mora“ oživljavaju na ulicama južnog Izraela- s vremena na vreme se čuju pucnji, militanti Hamasa kidnapuju i ubijaju civile i vojnike Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), piše „Tajms“.

„Ništa slično se nije dogodilo 50 godina. Ništa slično nije trebalo da se desi “, piše u publikaciji. Međutim, u subotu ujutro palestinska radikalna organizacija „Hamas“ najavila je početak velike operacije protiv Izraela. Zemlja je bila izložena masovnoj raketnoj vatri iz pojasa Gaze, a militanti su ušli na njenu teritoriju, piše „Tajms“.

Prema pisanju lokalnih medija, militanti su zauzeli kontrolni punkt Erez, deo strogo čuvane granične zone koja se smatrala potpuno neosvojivom. Izraelski zvaničnici potvrdili su da „Hamas“ kontroliše nekoliko naselja u blizini granice enklave.

Video snimci iz Pojasa Gaze prikazuju militante „Hamasa“ kako se voze ulicama u izraelskim vozilima i paradiraju zarobljenim Izraelcima, uključujući vojnike, ispred navijačke mase.

Izrael je najavio početak uzvratne operacije. Premijer Benjamin Netanjahu naredio je mobilizaciju rezervista, a izraelska vojska je saopštila da je počela da udara na ciljeve u Pojasu Gaze.

Vlada naglašava da će odgovor biti brz i nemilosrdan. U svojoj izjavi, Netanjahu je rekao: „Mi smo u stanju rata i pobedićemo“. Izraelski ministar odbrane Joav Galant, izjavio je da je „Hamas počeo rat protiv države Izrael“.

„Rat punog obima u Gazi izgleda gotovo neizbežan“, navodi „Tajms“. Istovremeno, publikacija postavlja pitanje- kako niko nije predvideo takav razvoj događaja?

Prema rečima britanskih novinara, pre par dana situacija u Gazi je bila mirna. Izrael je nedavno pristao na primirje, kako bi prekinuo proteste na graničnoj ogradi enklave.

Dakle, kako su legendarne izraelske obaveštajne agencije mogle biti tako nespremne za napad? Jednako hitna pitanja su- Kako su nedavni događaji povezani sa haosom koji vlada u izraelskoj politici, i da li će Netanjahu zadržati vlast?

Kako navodi list, činjenica da je ovaj napad bio iznenadan i da se dogodio na Šabat, a da je izraelska vojska zatečena, neminovno povlači poređenje sa „Jom Kipurskim ratom“, koji je počeo 6. oktobra 1973. godine, koji se završio prekidom vatre nakon 19 dana. „Kako će se ovaj završiti?“, postavlja „Tajms“ još jedno pitanje.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /