in

Novi referendum o nezavisnosti Katalonije

Novi referendum o nezavisnosti Katalonije

Katalonija se zalaže da španska vlada postigne novi sporazum, o održavanju obavezujućeg referenduma o potencijalnoj nezavisnosti autonomne zajednice, koju će priznati i Madrid i međunarodna zajednica, izjavio je katalonski premijer Pere Aragones.

„Dajem inkluzivan predlog jer je upućen svim demokratama, bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Katalonije ili ne, predlog koji ispunjava međunarodne zahteve“, rekao je on tokom govora u parlamentu autonomne zajednice.

Aragones je objasnio da Katalonija treba da primeni „zakon o jasnoći referenduma“, pozivajući se na političko iskustvo Kanade i Kvebeka. Istovremeno je dodao da, s obzirom na iskustvo iz 2017. godine, Katalonija ovoga puta ne može da donese odluku bez odobrenja Madrida.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Čak i ako se to nekome ne sviđa, realnost je, da danas većina Katalonaca želi da odluči o budućnosti zemlje glasanjem na referendumu“, rekao je šef katalonske vlade.

U Kataloniji, u kojoj se istorijski razvio snažan separatistički pokret, 1. oktobra 2017. godine, na inicijativu Generalitata, na čelu sa Karlesom Pućdemonom, a suprotno stavu španskih vlasti i odluci Ustavnog suda, održan je referendum o nezavisnosti.

Na osnovu rezultata glasanja (izlaznost je bila 43%, 90% glasalo za), katalonski parlament je proglasio nezavisnost. Nakon toga, španska vlada je uvela direktnu vlast u autonomnoj zajednici i raspustila parlament, a jedan broj članova generaliteta, uključujući Pućdemona, napustio je zemlju.