in

Novi “Suhoj” biće doslovno nevidljiv: Patentirana posebna vrsta kamuflaže

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad, i objekata na zemlji ispod njega

Su-75 „šahmat“ je laki višenamenski borbeni avion pete generacije sa „stelt“ tehnologijom koji se trenutno nalazi u fazi razvoja, a kako prenosi „Jurejža tajms“ ruski konstruktori uspeli su da naprave i patentiraju poseban kamuflažni šablon za ovu letelicu.

Naime, nova kamuflaža učiniće novog člana „suhoj“ porodice doslovno nevidljivom letelicom.

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad i objekata na zemlji ispod njega. Kompanija OAK navodi da nova kamuflaža treba da „komplikuje vizuelnu identifikaciju vrste letelice i prognozu potencijalnih manevara tokom kratkotrajnog posmatranja, kao i da oteža potragu i praćenje aviona iskorišćavanjem oblaka i terena u okruženju“.

U opisu se dodaje i da „kamuflaža sakriva siluetu aviona, tačnije modifikuje je tako da izgleda kao letelica druge vrste i manjih dimenzija“. Istovremeno boje i oblici korišćeni pri farbanju stvaraju zone sa različitim stepenom osvetljenosti, što dodatno doprinosi deformisanju siluete, odnosno oblika aviona

Onemogućavanje vizuelne identifikacije je unikatan pristup doktrini „stelt“ ratovanja i sugeriše način na koji će „šahmat“ biti korišćen. Stoga bi prema pisanju „Jurejža tajmsa“, nova kamuflaža trebalo da posluži u slučaju kada Su-75 već neprimetno prođe pored svih radarskih, elektronskih i infracrvenih sistema za uočavanje, i kada vizuelna identifikacija ostane jedina opcija otkrivanja i praćenja.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /