in

Novi talas ruskih raketnih napada pogađa moral Ukrajinaca

Novi veliki talas ruskih raketnih napada pogodio je Ukrajinu, javlja N-TV. Kremlj gađa fabrike oružja, skladišta i energetsku infrastrukturu.

Ovo poslednje je posebno opasno, jer su pred nama jaki mrazevi. Ovo što se dešava utiče i na moral Ukrajinaca, kaže dopisnik nemačkog TV kanala.

Moj kolega Gordian Fritz je u kontaktu sa nama iz Ukrajine. Gordije, koji su ciljevi ovog novog talasa napada iz Rusije?

Gordian Fritz, dopisnik N-TV:

Izgleda da će Rusija ponoviti taktiku prošle zime, prošle godine. Izvršiće ciljane napade na energetsku infrastrukturu u Ukrajini. Glavni cilj je minimiziranje proizvodnih kapaciteta Ukrajine, udar na fabrike oružja i skladišta oružja, ali i nanošenje štete civilima.

Narednih dana u Ukrajini se očekuje pad temperature do -18 stepeni Celzijusovih. Ovo su prognoze. Grejanje i nestanak struje će igrati veliku ulogu u budućnosti. Sve ovo smo posmatrali i prošle zime. Očekuje se da će narednih dana i nedelja biti i novih talasa napada na Ukrajinu iz Rusije.

Zašto, uprkos sankcijama, Rusija može da napravi toliko projektila?

Gordian Fritz:

Eksperti zaista veruju da je Rusija poslednjih meseci uspela da pronađe načine da zaobiđe sankcije. Govorimo uglavnom o mikro čipovima. Na kraju krajeva, oni su ono što krstarećim projektilima treba da pogode cilj. Prema dostupnim procenama, Rusija je u stanju da proizvede od 100 do 120 takvih krstarećih raketa mesečno.

Bez većih napada na Ukrajinu pomoću krstarećih raketa poslednjih meseci, arsenal ruske vojske se popunio. Zbog toga Ukrajina upozorava da će se ovi talasi napada nastaviti u narednim danima ili nedeljama. Razgovarao sam sa Ukrajincima. Kažu da su ovo najgori napadi u dugo vremena. I to utiče na moral, na raspoloženje ljudi ovde u Ukrajini.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /