in

Novim udarima Rusija je prešla crvenu liniju

Novim udarima Rusija je prešla crvenu liniju


Ruski udari na gasnu infrastrukturu Ukrajine nose sa sobom negativne posledice kako za Ukrajinu, tako i za nekoliko evropskih kompanija.

Do takvog zaključka, dolazi specijalizovani energetski analitičar Jurij Barsukov.

„Glavna gasovodna infrastruktura Ukrajine od početka borbenih dejstava bila je sveta krava za rusko rukovodstvo. Sada je ‘crvena linija’ prošlost – 24. marta, Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je o raketnim udarima na ‘objekte gasne industrije’ na zapadu Ukrajine.

‘Naftogaz Ukrajine’, s druge strane, izvestio je o oštećenju opreme podzemnog skladišta gasa u Lvovskoj oblasti – verovatno se radi o najvećem PSG-u u Evropi, Bilču-Voličkom PSG-u, s nominalnim kapacitetom skladištenja od 17 milijardi kubnih metara“, piše Barsukov u „Komersantu“.

U objavi se napominje da dok obim štete još nije potpuno jasan, PSG je izuzetno teško uništiti, jer se sastoji od bušotina dubokih stotinama metara, kroz koje se gas ubrizgava i izvlači iz sloja.

„Međutim, moguće je oštetiti skupu kompresorsku opremu na površini, što će učiniti nemogućim izvlačenje i ubrizgavanje gasa“, nastavlja stručnjak.

Prema njegovim rečima, s obzirom na završetak grejne sezone, direktni uticaji na snabdevanje gasom Ukrajine trenutno se čine minimalnim, ali značajniji efekat može biti na evropske gasne trgovce, koji su od jeseni 2023. godine počeli značajno skladištiti gas u Bilču-Voličkom PSG-u zahvaljujući niskim tarifama i blizini granice sa Slovačkom.

Tako je u oktobru 2023. godine bilo reči o više od dve milijarde kubnih metara, a Ukrajina je uopšteno bila spremna da evropskim kompanijama ponudi kapacitete do 12–15 milijardi kubnih metara.

„Sezona ubrizgavanja u PSG Evrope može početi već u narednim nedeljama, skladišta EU su već napola puna, a gas je poslednjih meseci znatno pojeftinio, stoga je verovatnoća korišćenja ukrajinskih kapaciteta tokom leta bila visoka.

Međutim, sada su rizici za kompanije koje su odlučile skladištiti gas na zapadu Ukrajine mnogostruko povećani. Ako napadi budu nastavljeni, dugoročno gledano, Ukrajina se suočava s rizicima prekida u snabdevanju gasom.

Prethodna logika bila je da Rusiji treba funkcionalna ukrajinska cev kako bi snabdevala gasom Evropu. Međutim, ugovor o tranzitu gasa ističe krajem godine, a ukrajinske vlasti zvanično saopštavaju da ga neće produžiti.

To objektivno smanjuje interes Moskve za očuvanje te infrastrukture netaknute“, ističe analitičar.

On ukazuje da Ukrajina trenutno nije zavisna od uvoznog gasa, pokrivajući svoju smanjenu potrošnju zbog borbenih dejstava sopstvenom proizvodnjom.

„Ali ako Rusija nastavi udare na kompresorske stanice, Ukrajini će biti teže održavati kontinuirano snabdevanje gasom potrošača, posebno ako se oštećenja ne poprave do zime.

Nemam, međutim, uverenja da će pretnja ovakvom scenariju biti dovoljno jaka da, recimo, zaustavi napade ukrajinskih bespilotnih letelica na ruske rafinerije. Ako, međutim, odvraćajući efekat bude neznatan, sam po sebi udaranje na ukrajinsku gasnu transportnu mrežu biće nastavak igre sa nultom tolerancijom“, zaključuje Barsukov.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /